sierpnia 09, 2018

Budyniowa kasza manna

Kasza manna przeważnie kojarzy się z dziećmi. Nikodem uwielbia takie śniadania i prosi o nie niemal codziennie (na przemian z naleśnikami i plackami). Często dodaję do manny łyżkę płatków jaglanych albo ryżowych, a tym razem postanowiłam poszaleć z budyniem. I powiem wam, że wyszło pysznie! Taki deser na śniadanie. Sama z przyjemnością zjadłam miseczkę. 
Kaszę ugotowałam na mleku krowim, ale z powodzeniem możecie zastąpić je roślinnym.
Budyniowa kasza manna

Budyniowa kasza manna

  • 1 budyń waniliowy
  • 1l mleka
  • 3 łyżki kaszy manny
  • cukier lub miód do smaku
  • owoce 
W garnku zagotowuję mleko (zostawiam 1 szklankę) z cukrem. W pozostałej szklance mleka rozrabiam budyń i wsypuję do niego kaszę. Gdy mleko się zagotuje wlewam mieszankę, mieszam i gotuję chwilę do zgęstnienia. Jeśli kaszka wyjdzie za gęsta, dolewam trochę mleka i energicznie mieszam trzepaczką, żeby się połączyło z resztą. Przelewam do miseczek, dekoruję owocami i ekspandowanymi zbożami.
Budyniowa kasza manna

9 komentarzy :

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger