sierpnia 13, 2018

Placki dyniowo-cukiniowe

Kiedy zaczynają dojrzewać dynie i cukinie zamieniam placki ziemniaczane na ich lżejszą wersję - dyniowo-cukiniową. Przygotowanie takich placuszków jest bardzo szybkie. Wystarczy zetrzeć warzywa na dużych oczkach, dodać jajko i mąkę. 
Podaję je zazwyczaj z sosem jogurtowym, ale będę świetnie smakować także z gulaszem, czy sosem pieczarkowym.
Używam do nich mąki kokosowej, dzięki której zyskują ciekawego smaku.

Placki dyniowo-cukiniowe

Placki dyniowo-cukiniowe

  • 2 szkl startej cukinii
  • 2 szkl startej dyni
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki kokosowej
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • łyżeczka curry
  • sól, pieprz
Dynię i cukinię ścieram na tarce na grubych oczkach. Dynię przekładam do miski, a cukinię na durszlak, żeby obciekła. Cebulę ścieram na drobnych oczkach i dodaję do dyni. Łączę warzywa, wbijam jajko i dodaję 2 łyżki mąki. Mieszam. Jeśli masa jest za rzadka, to daję jeszcze łyżę mąki. Przyprawiam. Smażę na rozgrzanym oleju do zrumieniania z dwóch stron. 

7 komentarzy :

  1. To już pora na dynię? Jak ten czas leci...
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Lubimy takie robić i na słodko i wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Najdłużej to trwa chyba obieranie dyni ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Staram się używać hokkaido, wtedy nie obieram. A jak mam inną, to kroję w ćwiartki i obieram obieraczką. Idzie raz dwa.

      Usuń
  4. Bardzo ciekawy zabieg - dodanie mąki kokosowej. Zaskoczona jednak jestem, że placuszki się skleiły - u mnie zawsze mąka kokosowa się wiecznie spala...

    OdpowiedzUsuń

Copyright © 2016 strasznie smaczne , Blogger