Surówka z kalarepki – lekka propozycja na dodatek do letniego obiadu

Kasia Potargana
A+A-
Reset

Upały trwają i nie odpuszczają. Nikomu nie chce się jeść ciężkich potraw tak więc surówka z kalarepki jak znalazł. Jak dla mnie najpyszniejsze na ten czas są ziemniaczki posypane koperkiem i jajko sadzone, a do popicia zimna maślanka. Ale w tym zestawie jest troszkę mało witamin i mikroelementów, które wypłacane podczas upałów powinno się uzupełniać.

Ta prosta i niezwykle smaczna surówka spełnia te wymagania. Idealnie uzupełnia i wzbogaca smak, oraz wartość odżywczą letniego obiadu.

Dodam, że jedzenie kalarepki to piękne włosy i paznokcie. Jeśli więc nie dla smaku, to na pewno dla urody, warto jej spróbować.

A, że jej przygotowanie zajmuje niewiele czasu, bierzemy się do pracy.

Lista zakupów:

  • Kalarepka
  • Pół pęczka pietruszki
  • Dwie łyżki śmietany 12%
  • Sól
  • Cukier
  • Pomidorki koktajlowe dla koloru

Przygotowanie:

  • Kalarepkę umyć, odciąć łodygi, obrać i zdrewniałe części
  • Zetrzeć kalarepkę na tarce o średnich oczkach
  • Dodać śmietanę, sól i cukier do smaku i wymieszać.
  • Przybrać pomidorkami koktajlowymi

Smacznego

--- R E K L A M A ---
Subscribe
Powiadom o
guest
0 komentarzy
Inline Feedbacks
View all comments

Zobacz także