czwartek, 9 sierpnia 2018

Pałki z kurczaka smażone na głębokim oleju




Składniki:

800 g pałek z kurczaka (około 10 szt.)
2 łyżeczki suszonej kolendry
2 łyżeczki słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
2 łyżeczki przyprawy do gyrosa
sól
około 1 szklanki mąki pszennej do panierki 
1 jajko
olej do smażenia


Sposób wykonania:

Umyte mięso obtaczamy we wszystkich przyprawach i odstawiamy do lodówki na kilka godzin.
Jajko roztrzepujemy z niewielką ilością zimnej wody (około 3 łyżek).
Pałki panierujemy najpierw w mące, następnie w jajku a na końcu znów w mące.  Panierka powinna ściśle przylegać do mięsa. Tak przygotowane kawałki wkładamy do frytownicy z rozgrzanym olejem (około 180°C) i smażymy przez 20 minut. Mięso podczas smażenia powinno być całe zanurzone.
Podajemy ze świeżymi warzywami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...