lipca 04, 2018

Czekoladowa panna cotta z kawą

czekoladowa panna cotta
Czekoladowa panna cotta to doskonały przepis na bardzo efektowny a jednocześnie prosty deser. Nie ma możliwości, żeby coś się nie udało, niewiele z nim pracy-  trzeba tylko wszystko wymieszać i odczekać aż stężeje. Dodatek kawy sprawia, że całość ma ciekawy i głęboki smak, ale też raczej z przeznaczeniem dla dorosłych. Można ją podać z owocami sezonowymi albo wiórkami czekolady. Goście będą zachwyceni.





Czekoladowa panna cotta
1/2 litra słodkiej śmietanki 30%
3 łyżki cukru pudru
1 opakowanie gorzkiej czekolady
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
12 g żelatyny
1 łyżka likieru kawowego

Żelatynę zalać gorącą wodą, dobrze wymieszać i odstawić na ok 5 minut.
W tym czasie podgrzać śmietankę, rozpuścić w niej cukier, dodać połamaną na kawałki czekoladę i mieszać aż się rozpuści nie dopuszczając do zagotowania.
Po zestawieniu z ognia dodać żelatynę - mieszać aż żelatyna się rozpuści. 
Na koniec wlać kawę i likier kawowy- wymieszać.
Małe naczynia (np. filiżanki do kawy) przepłukać zimną wodą, nalać do nich czekoladowy płyn. Odstawiać do lodówki na minimum 4 godziny.
Przed wyjęciem z naczynia, warto na chwilkę wstawić fliżanki do ciepłej wody – wystarczy je tylko zanurzyć – żeby całość łatwiej było wyjąć na talerzyk.
Ozdobić sezonowymi owocami lub wiórkami startej czekolady (ciemnej lub białej).


1 komentarz:

Copyright © 2016 Smaczny zeszyt , Blogger