peczak-z-fasola-pieczarkami-jarmuzem-1

Pęczak z fasolą, pieczarkami, jarmużem

Dzisiaj mam dla Was przepis na obiadową „sałatkę”, która świetnie nadaje się też jako lunchbox. Właściwie zastanawiam się, jak w ogóle nazwać potrawy tego typu, bo sałatka nie do końca mi tu pasuje, dlatego napisałam ją w cudzysłowie. To po prostu takie danie z kaszą pęczak, fasolą, pieczarkami, jarmużem i suszonymi pomidorami. Zrobiłam do tego sos na bazie słonecznika z dodatkiem świeżego czosnku i dużej ilości natki pietruszki. Może nie wygląda on zbyt pięknie, ale smakowo komponuje się z pozostałymi składnikami wyśmienicie ?.

Ta – niech będzie – „sałatka” świetnie smakuje i na ciepło i na zimno, więc można ją spakować do pojemnika i zabrać do pracy czy na uczelnię. To też taka potrawa, do której upchnęłam sporo „zielska” ?, bo i jarmuż (którego nie bójcie się dawać sporo, bo bardzo zmniejsza swoją objętość) i natka pietruszki się tu znalazły.

Mała uwaga na koniec – planując robienie tej potrawy namoczcie sobie parę godzin wcześniej słonecznik na sos.

 

 

Składniki:

  • kasza pęczak
  • fasola czerwona ugotowana / z puszki
  • pieczarki
  • jarmuż
  • suszone pomidory (nie z oleju)
  • pieprz
  • sól

Sos pietruszkowy-czosnkowy ze słonecznika

  • nasiona słonecznika
  • natka pietruszki
  • świeży czosnek
  • sok z cytryny

 

Wykonanie:

  1. Pęczak ugotować w lekko posolonej wodzie (około 15-20 minut).
  2. Pieczarki umyć i pokroić na plasterki. Jarmuż umyć, wyciąć grube nerwy i pokroić na mniejsze kawałki. Wrzucić pieczarki na patelnię, dolać odrobinę wody i dusić pod przykryciem aż puszczą sok. Odkryć patelnię i odparować nadmiar wody. Dorzucić jarmuż i dusić pod przykryciem aż zmniejszy swoją objętość (około 2 minuty).
  3. Pomidory pokroić na kawałki, dorzucić na patelnię razem z pęczakiem i fasolą. Doprawić świeżo mielonym pieprzem i podgrzać w razie potrzeby. Na talerzach polać sosem.

Sos:

  1. Nasiona słonecznika namoczyć przez około 8 godzin. Odcedzić.
  2. Zmiksować z obranym czosnkiem, natką pietruszki i sokiem z cytryny. Dolewać stopniowo wodę do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Pęczak z fasolą, pieczarkami, jarmużem
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
51star1star1star1star1star Based on 4 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.