Ogórki w ketchupie na zimę – ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików. Wedle uznania ketchup pikantny można zastąpić łagodnym, aczkolwiek mi pikantny odpowiada bardziej :) Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków o objętości 540 ml.
Ogórki w ketchupie na zimę – Składniki:
- ok. 2 kg ogórków gruntowych
- przyprawy do każdego słoika:
– 1 łyżeczka gorczycy
– 1 liść laurowy
– 8 ziarenek ziela angielskiego
– pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
– 2 ząbki czosnku - Składniki na zalewę :
– 4 szklanki wody (1 litr)
– pół szklanki octu (125 ml)
– 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
– 2 płaskie łyżki soli
– 1 szklanka pikantnego ketchupu (ok. 300 g)
*szklanka o pojemności 250 ml
Ogórki w ketchupie na zimę – Wykonanie:
- Ogórki dokładnie umyć. Zamoczyć je w wodzie na minimum godzinę, by były potem jędrne i chrupiące.
- Ogórki (ja skórki nie obieram, ale jeśli chcecie koniecznie obrane ogórki – to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w wersji obranej) pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności jak duży jest ogórek).
- Przygotować zalewę: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet i ketchup. Wymieszać. Zagotować.
- Do czystych słoików poukładać przyprawy (obrane i zgniecione ząbki czosnku, gorczycę, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie).
- Ogórki poukładać ciasto w słoikach i zalać ciepłą zalewą. Porządnie zakręcić wieczka.
- Na dno dużego garnka położyć ściereczkę, wstawić słoiki i zalać je ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić do wrzenia i od tego czasu gotować słoiki (pasteryzować) przez 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego:)
Polecam również przepis na inne przetwory z ogórków:
- Najlepsze ogórki kanapkowe
- Ogórki krokodylki, czyli ogórki po meksykańsku z chilli
- Sałatka szwedzka z ogórków do słoików na zimę
Właśnie otworzylam pierwszy w tym roku słoiczek , ogórki wyszły pysznie i na pewno w przyszłym sezonie ponownie skorzystam z przepisu, polecam ;)
Na drugi dzien po zrobieniu słoików czosnek w środku zrobił sie siny, wyglada nienaturalnie, czy to normalne dla tej zalewy czy może coś zrobiłam nie tak?
Całkiem naturalne zjawisko :) Pozdrawiam.