Słoiki na zimę, słodkie ogórki w ketchupie
Przetwory

Ogórki w ketchupie na zimę

Kuchnia : Polska

Ogórki w ketchupie na zimę –  ogórki w zalewie ketchupowej to pyszna alternatywa dla tradycyjnych przetworów z ogórków na zimę do słoików. Wedle uznania ketchup pikantny można zastąpić łagodnym, aczkolwiek mi pikantny odpowiada bardziej :) Takie ogórki można oczywiście już spróbować na drugi dzień, ale po tygodniu mają lepszy, głębszy smak :) Z Podanych składników wychodzi 6 słoiczków o objętości 540 ml.

Ogórki w ketchupie na zimę – Składniki:

  • ok. 2 kg ogórków gruntowych
  • przyprawy do każdego słoika:
    – 1 łyżeczka gorczycy
    – 1 liść laurowy
    – 8 ziarenek ziela angielskiego
    – pół łyżeczki czarnego pieprzu w ziarenkach
    – 2 ząbki czosnku
  • Składniki na zalewę :
    – 4 szklanki wody (1 litr)
    – pół szklanki octu (125 ml)
    – 1 szklanka cukru (ok. 220 g)
    – 2 płaskie łyżki soli
    – 1 szklanka pikantnego ketchupu (ok. 300 g)

*szklanka o pojemności 250 ml

Ogórki w ketchupie do słoika

Słoiki z ogórkami w ketchupie

Ogórki w ketchupie na zimę – Wykonanie:

  1. Ogórki dokładnie umyć. Zamoczyć je w wodzie na minimum godzinę, by były potem jędrne i chrupiące.
  2. Ogórki (ja skórki nie obieram, ale jeśli chcecie koniecznie obrane ogórki – to nic nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w wersji obranej) pokroić na ćwiartki lub ósemki (w zależności jak duży jest ogórek).
  3. Przygotować zalewę: Do garnka wlać wodę, dodać cukier, sól, ocet i ketchup. Wymieszać. Zagotować.
  4. Do czystych słoików poukładać przyprawy (obrane i zgniecione ząbki czosnku, gorczycę, liść laurowy, pieprz ziarnisty oraz ziele angielskie).
  5. Ogórki poukładać ciasto w słoikach i zalać ciepłą zalewą. Porządnie zakręcić wieczka.
  6. Na dno dużego garnka położyć ściereczkę, wstawić słoiki i zalać je ciepłą wodą do 3/4 ich wysokości. Doprowadzić do wrzenia i od tego czasu gotować słoiki (pasteryzować) przez 15 minut. Po tym czasie słoiki wyciągnąć, odwrócić do góry dnem, przykryć ściereczką i odstawić do całkowitego ostygnięcia. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu. Smacznego:)

Polecam również przepis na inne przetwory z ogórków:

Gotowe słoiki z ogórkami w ketchupie

4.4 / 5 ( 134 głosów )

3 thoughts on “Ogórki w ketchupie na zimę”

  1. Właśnie otworzylam pierwszy w tym roku słoiczek , ogórki wyszły pysznie i na pewno w przyszłym sezonie ponownie skorzystam z przepisu, polecam ;)

  2. Na drugi dzien po zrobieniu słoików czosnek w środku zrobił sie siny, wyglada nienaturalnie, czy to normalne dla tej zalewy czy może coś zrobiłam nie tak?

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here