Tarta z botwinką

Botwinka, botwinka  pyszna botwinka 🙂 Kto z Was lubi ręka w górę 🙂 Sezon lada dzień się będzie kończył dlatego  dzisiaj tarta z botwinka właśnie 🙂 Pyszności ! Zapraszam.

Składniki / 4-8 porcji:
ciasto:
– 125 g masła
– 1 i ¼ szklanki mąki
– 3 łyżki zimnej wody
– szczypta soli
nadzienie:
– 2 pęczki botwinki
– szalotka
– 200 g gęstej śmietany 18%
– 3/4 szklanki parmezanu
– 180 g sera feta ( u mnie ser sałatkowy z sieciówki)
– 2 duże jaja
– sól i pieprz
– 1 ząbek czosnku

Przygotowanie:

Wyrobić ciasto (do przesianej mąki dodać masło i szczyptę soli oraz zimną wodę) i włożyć na chwilę do lodówki.  Botwinkę myjemy, obieramy buraczki i kroimy  w drobna kostkę. Liście również drobno kroimy. Cebulkę myjemy i również kroimy. W misce wymieszaj jajka i śmietanę. Całość dopraw solą i pieprzem dodaj wyciśnięty ząbek czosnku. Wszystko wymieszaj. Ser sałatkowy lub feta pokrój w kostkę. Rozgrzej patelnie i na łyżce masła lub oleju podsmaż buraczki z cebulką. Na koniec dodaj liście. Smaż wszystko ok. 5-8 minut. Odstaw do wystygnięcia.
Wyciągnij ciasto z lodówki i rozwałkuj na oprószona mąką powierzchni na okrągły placek. Wyłóż ciasto na natłuszczoną okrągłą formę do pieczenia z wyjmowanym dnem o średnicy 28 cm lub 31 cm. Nakłuj widelcem. Umieść obciążenie i piecz ok. 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po tym, czasie ściągnij obciążenie i podpiekaj jeszcze chwilę aż ciasto się zarumieni. Następnie wyciągnij z piekarnika i ułóż na cieście farsz (buraczkiz liścmi + ser feta  lub sałatkowy). Wszystko zalej mieszanką jajeczno – śmietanową.  Piecz ok. 30-40 minut, aż masa jajeczna się zetnie ?. Podawaj najlepiej na ciepło.

Print Friendly, PDF & Email