Kotlety z kapustą pekińską i ryżem

Kotlety z kapustą pekińską i ryżem. U mnie w domu bardzo lubi się dania mięsne z ryżem. Dziś polecam Wam pyszne, delikatne kotlety z kapustą pekińską i ryżem. Ugotowałam je w delikatnym sosie. Pamiętajcie, że podstawą smaku są zawsze przyprawy. Ja dziś sięgnęłam po przyprawy od Galeo. Piękny drewniany przyprawnik z podstawowymi przyprawami zawsze powinien być w każdej kuchni. Zapraszam Was na moje kotlety i… życzę smacznego.

Składniki:

  • około 430 g wieprzowego mięsa mielonego
  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1 woreczek białego ryżu (100 g)
  • szczypta czosnku granulowanego Galeo
  • 1 łyżeczka soli (u mnie himalajska)
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu Galeo
  • 2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo
  • 1 małe jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 mała czerwona cebula
  • olej do smażenia

Na sos:

  • 5 szklanek bulionu
  • 1 mały słoiczek przecieru pomidorowego*
  • szczypta cukru
  • 1 i 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki Galeo
  • sól i pieprz do smaku
  • 2 łyżki masła
  • 2 i 1/2 łyżki mąki

*możecie dodać więcej, jeśli wolicie mocniej pomidorowy smak, my wolimy łagodniejsze sosy

Przygotowanie:

Przygotowujemy sos:

W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy 2 łyżki mąki i chwilę przesmażamy wszystko na zasmażkę. Dodajemy bulion i koncentrat pomidorowy, dokładnie mieszamy i gotujemy na mniejszym ogniu pod przykryciem. Po chwili dodajemy szczyptę cukru, słodką czerwoną paprykę oraz sól i pieprz (wg potrzeb, próbujemy), mieszamy i dalej gotujemy. Odlewamy odrobinę sos (około 1/3 szklanki, studzimy), mieszamy dokładnie z 1/2 łyżki mąki*, wlewamy do sosu, mieszamy. Gdy sos zacznie „bulgotać” wyłączamy gaz i zaczynamy przygotowywać kotlety.

*sos jest dość rzadki, możecie go w razie potrzeby mocniej zagęścić

Przygotowanie kotletów:

Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie.

Kapustę pekińską cienko ciekamy (ja trę na tarce) i przekładamy do większej miski. Dodajemy mięso mielone, ugotowany (ostudzony) ryż, wbijamy całe jajko. Następnie dodajemy posiekaną i podsmażoną na niewielkiej ilość oleju cebulkę, bułkę tartą oraz przyprawy. Całość dokładnie mieszamy (najlepiej ręką).

Formujemy małe kotlety. Obsmażamy je z obu stron (tylko po to, aby nie rozpadły się podczas gotowania w sosie). Przekładamy do sos. Całość gotujemy około 30-35 minut na minimalnym ogniu pod przykryciem. Po tym czasie wyłączamy gaz i zostawiamy kotlety jeszcze przez parę minut pod przykryciem w gorącym sosie.

Kotlety podajemy z odrobiną sosu lub jego większą ilością (u nas je się i tak i tak, wg upodobań).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

4 comments

Dodaj komentarz