Tarator – chłodnik z ogórkami i orzechami

przez Kardamonowy

A nawet nie wiem jak do niego dotarłam. Wiem natomiast, że zmusiły mnie do tego obecne upały. Zupa ładnie schłodziła się przez noc i na drugi dzień była jak znalazł. Róbcie, róbcie. 



Składniki:
400 g jogurtu greckiego
3/4 szklanki wody źródlanej lub przegotowanej
5 ogórków gruntowych
1 duży ząbek czosnku
pół pęczka koperku
garść orzechów włoskich
1 łyżeczka oliwy extra virgin
1 łyżeczka soku z cytryny
sól
pieprz
(przepis na 2-3 porcje)

Ogórki myjemy, obieramy, kroimy w ćwiartki, wycinamy nasiona, kroimy w kostkę. Do miski wlewamy jogurt, wodę, olej i sok z cytryny. Wrzucamy do niej pokrojone ogórki, rozdrobniony ząbek czosnku, poszatkowany koperek. Doprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem, mieszamy i wkładamy do lodówki na paręnaście godzin. Przed podaniem posypujemy kawałkami orzechów.

Podobne przepisy:
Gazpacho
Chłodnik z ogórkami i awokado
Chłodnik z kalarepą
Chłodnik ze szczawiem i serem wędzonym
Chłodnik litewski
Chłodnik z ogórkami i rzodkiewkami
Chłodnik szczawiowo-ogórkowy

Komentarze

* Wstawiając komentarz zezwalasz na użycie Twoich danych osobowych w celu jego publikacji na stronie. Twój e-mail nie będzie widoczny.

Zobacz również

Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie. Zgoda Polityka prywatności

Polityka prywatności