» Przepisy » Kuchnie narodowe » Włoska » Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - BEZ

Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - BEZ


1 5 5
2018-08-03
ok. 40 minut
łatwe
Porcje: 4-6
Kuchnia włoska
Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - BEZ

Czy wiesz, że pierwsze lokale podające pizze powstały w XVIII wieku w Neapolu? Właśnie wtedy pizza stała się najpopularniejszym daniem w całych Włoszech. Przez setki lat powstały tysiące przepisów na pizze. Ten przepis właśnie do nich dołączył, ale nie jest to tradycyjna receptura na pizzę. Poznaj mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem, w których nie ma ciasta i mięsa :)

Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem możesz zrobić sama w domu. Przepis na te pyszne małe pizze jest łatwy, a lista składników nie jest długa. Przygotowanie mini pizz nie zajmuje wiele czasu. Jeżeli będziesz postępować według tego przepisu, na pewno nie będziesz miała żadnych problemów z ich przygotowaniem :)

Pyszne mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem to bardzo smaczne danie, które może być ciekawą alternatywą dla tradycyjnej pizzy. To także pyszne danie dla osób, które zdrowo się odżywiają lub unikają glutenu. Ten przepis na pewno przypadnie do smaku wegetarianom, bo nie ma tu ani grama mięsa. Ale tak naprawdę mini pizze będą smakować każdemu bez względu na okazję :)

Przekonaj się sama, że takie mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem są bardzo, bardzo dobre. Wybierz ten przepis, postępuj według niego krok po kroku, a przepyszne mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem to bardzo fajne danie :)


Składniki na mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - bez mięsa i ciasta

1 bakłażan
1/2 szklanki kulek mini mozzarelli
garść pomidorków koktajlowych
6 ząbków marynowanego czosnku

do podania listki bazylii

marynata do bakłażana:
4 łyżki oliwy z oliwek
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
świeżo mielony czarny pieprz

Przygotowanie dania mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami

... i czosnkiem - bez mięsa i ciasta

  1. Przygotuj marynatę do bakłażana. Czosnek przeciśnij przez praskę. Wraz z pozostałymi składnikami przełóż go do zakręcanego słoiczka. Zakręć go i energicznie potrząśnij kilka razy, aż składniki się ze sobą połączą.
  2. Mini mozzarelle i pomidorki koktajlowe pokrój na połówki.
  3. Piekarnik nagrzej do 210 stopni.
  4. Bakłażana umyj, osusz i pokrój na plastry o grubości ok. 1 cm. Każdy plaster natrzyj marynatą. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i wstaw do piekarnika. Piecz 15 minut.
  5. Na podpieczonych bakłażanach układaj czosnek, pomidorki koktajlowe i mini mozzarellę.
  6. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni. Wstaw mini pizze i zapiekaj ok. 15 minut, aż mozzarella się rozpuści.
  7. Podawaj na gorąco z listkami świeżej bazylii :)


Rada: Marynowany czosnek możesz zastąpić oliwkami lub dodać oba składniki :)

Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - BEZ mięsa i ciasta - etap 1

Te mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem to danie pyszne, aromatyczne i bardzo łatwe :)



Mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem - BEZ mięsa i ciasta - etap 1

Przepis na mini pizze z bakłażana z mozzarellą, pomidorami i czosnkiem nie jest trudny. Warto go zapisać i często z niego korzystać :)





Zdjęcia i pomysł Kamila Dąbrowska-Grec

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.