Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej)

Kolorowa surówka na grilla lub do obiadu (z kapusty pekińskiej). Dziś zapraszam Was na prostą, szybką i co najważniejsze pyszną surówkę. Sprawdzi się ona zarówno jako dodatek do dań z grilla (np. grillowanych skrzydełek w ostrej marynacie), jak i zwykłego obiadu. Przygotowując surówkę pamiętajcie, że przyprawy to podstawa. Spróbujcie.

Składniki:

  • 1/4 kapusty pekińskiej
  • 1/4 czerwonej papryki
  • 2 pełne łyżki kukurydzy z puszki
  • 1 mały gruntowy ogórek
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 -2 łyżeczki cukru
  • około 4-5 łyżek oleju rzepakowego tłoczonego na zimno Woj-len
  • sól i pieprz do smaku (używam kolorowy i czarny pieprz)
  • 1 pełna łyżka posiekanej zielonej pietruszki

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przekładamy do miski. Dodajemy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę, obranego i pokrojonego w półplasterki ogórka, kukurydzę i posiekaną zieloną pietruszkę. Następnie dodajemy świeżo wyciśnięty sok z cytryny (najpierw mniej), olej i cukier (najpierw mniej). Całość doprawiamy pieprzem – używam świeżo mielonego kolorowego (w młynku) i czarnego oraz solą. Składniki dokładnie mieszamy, najlepiej ręką. Próbujemy, opcjonalnie doprawiamy / dodajemy cukru lub cytryny. Surówka najlepiej smakuje jak wstawicie ją na trochę do lodówki, aby smaki się przegryzły.

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

2 comments

Dodaj komentarz