Domowa wędlina - pieczony filet z indyka


Dziś proponuje przepis na filet z indyka z piekarnika pieczonego w woreczku. Indyka możemy podawać z ulubionym sosem do obiady lub serwować jako wędlinę na kanapki. Polecam

Wszystkie przepisy będą dostępne na mojej stronie na Facebooku zachęcam do polubienia :)
                                        /https://www.facebook.com/KulinarneePrzygody/

Składniki:


  1. Filet z indyka 500 g
  2. miód łyżka
  3. sok z cytryny łyżka
  4. olej 2 łyżki
  5. łyżka sosu sojowego ( można dodać więcej dla lubiących słone lub zastąpić solą)
  6. pieprz ziołowy łyżeczka
  7. tymianek łyżeczka
  8. słodka papryka mielona łyżeczka
Przygotowanie:

Z podanych składników przygotować marynatę mieszając w miseczce wszystkie składniki ( Marynaty wychodzi więcej więc można jej użyć nawet do 1 kg fileta z indyka). Filet z indyka włożyć do marynaty a następnie przełożyć do woreczka lub rękawa do pieczenia. ( Jeśli marynata wam została wlać również do woreczka z indykiem. Odstawić do lodówki na całą noc.
Następnego dnia piec 35 minut w temperaturze 180 stopni a następnie kolejne 10 minut piec rozcinając woreczek do pieczenia. Dzięki temu indyk ładnie się zarumieni. Odczekać chwilę do przestygnięcia. Smacznego! ( Jeśli użyjecie większego kawałka mięsa ok 1 kg. należy zwiększyć czas pieczenia ok. 15 minut.)

          Zapraszam do oglądania filmu z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:














Brak komentarzy:

Prześlij komentarz