sobota, 28 lipca 2018

Eklery z kremem budyniowym i malinami

Polecam Wam wspaniałe eklery z kremem budyniowym i malinami. Rewelacyjny smak i rozkosz podniebienia.
Może skusicie się i zrobicie takie smakowitości. Na blogu znajdziecie również przepis na ptysie z bitą śmietaną, którą możecie również wykorzystać do przełożenia eklerów.
Czekam na Wasze komentarze, zdjęcia. Podzielcie się swoimi uwagami z innymi i napiszcie czy Wam smakowały.
Ja życzę Wam miłego wakacyjnego wypoczynku.
Przepis na ptysie znajdziecie tutaj


Składniki na 12 eklerów

Ciasto
4 jajka
200 g mąki
80 g masła
250 ml wody
szczypta soli

W garnku zagotować wodę z masłem i szczyptą soli.
Dodać przesianą mąkę i mieszać energicznie i tak długo aż ciasto będzie odchodzić od garnka. i będzie szkliste.
Ciasto przełożyć do miski i przestudzić.
Kiedy już będzie letnie ucierać je, dodając kolejno po jednym jajku.
Za pomocą szprycy wyciskać na blaszkę wyłożoną papierem podłużne eklery. Ciasto rośnie więc należy zachować odstępy między nimi.
Piec w piekarniku nagrzanym do 220 stopni C około 20-25 minut.
Po wyjęciu jeszcze ciepłe przekroić je na pół.

Krem
1 l mleka
2 budynie śmietankowe lub waniliowe bez cukru
250 g masła
1/2 szklanki cukru pudru

Dodatkowo 
maliny

Budyń ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i wystudzić.
Masło utrzeć z cukrem pudrem na puszystą masę, a następnie  dodawać stopniowo wystudzony budyń stale ucierając.
Przełożyć krem do szprycy lub rękawa cukierniczego i wyciskać na jedną połówkę eklera.
Ułożyć cztery maliny na kremie i przykryć drugą połówką eklera

Polewa
100 g czekolady mlecznej
100 g śmietany kremówki 36%

Śmietanę podgrzać tak, aby była gorąca, ale nie gotować. Zdjąć z palnika i wymieszać z pokruszoną czekoladą.
Posmarować delikatnie wierzch eklerów.

eklery z kremem budyniowym i malinami



2 komentarze: