Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Uwielbiam ziemniaczki pieczone w ognisku. Niestety nie zawsze jest czas i miejsce, żeby je przygotować. Znalazłam przepis, dzięki któremu Wasze ziemniaki będą bardzo podobne do tych przygotowywanych w ognisku. Kluczem do ich smaku jest papryka wędzona. To właśnie ona nadaje im charakterystyczny dymny smak. Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska to fenomenalny dodatek do każdej potrawy 😉

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Składniki:

  • kilka małych ziemniaków (najlepiej tej podobnej wielkości)
  • 3 kopiaste łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka papryki wędzonej
  • sól

Piekarnik rozgrzewamy do 200°C z termoobiegiem.

Mąkę mieszamy z papryką i solą. Ziemniaczki dokładnie szorujemy pod bieżącą wodą, ale ich nie obieramy. Każdy z nich (mokry) obtaczamy dokładnie w mące z przyprawami, nakłuwamy wykałaczką w 2-3 miejscach i układamy na blaszce. Pieczemy do miękkości, mi zajęło to około 60 minut.

Podajemy gorące, najlepiej z dodatkiem masła smakowego, jako dodatek do dań głównych.

Smacznego 😉

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Pieczone ziemniaczki, jak z ogniska

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.