» Przepisy » Przekąski » Przekąski zimne » Domowe ogórki kiszone

Domowe ogórki kiszone


  
1 5 5 1
2018-07-19
Przygotowanie ok. 1 godziny + kiszenie 2-3 miesiące
bardzo łatwe
Porcje: 10 słoików 1 litr
Kuchnia europejska
Domowe ogórki kiszone

Czy wiesz, że ogórki kiszone to samo zdrowie? Świetny smak, uniwersalne wykorzystanie w różnych daniach i mało kalorii, a do tego mnóstwo błonnika i naturalnych probiotyków :) W ogórkach kiszonych znajduje sporo witamin jak K, A i C. Dzięki zawartości prozdrowotnych substancji ogórki kiszone pozytywnie wpływają na układ pokarmowy i nerwowy. Pomagają wyregulować ciśnienie, wzmacniają odporność i oczyszczają organizm.

Jeżeli lubisz ogórki kiszone i chcesz zrzucić zbędne kilogramy lub po prostu zdrowo się odżywiasz, ten sprawdzony i prosty przepis jest dla Ciebie :)

Domowe ogórki kiszone to nieodzowny element naszej polskiej kuchni. Właśnie teraz jest sezon na świeże ogórki gruntowe, które warto zakisić i sięgać po nie w czasie zimy :)

Przepis na domowe ogórki kiszone nie jest trudny. Kilka prostych kroków i słoiki z ogórkami są gotowe. Lista składników nie jest długa. To naprawdę szybki i prosty przepis na bardzo fajne ogórki kiszone :)

Z domowych ogórków kiszonych przygotujesz najlepsze zupy ogórkowe. Możesz dodawać je do sałatek, surówek lub pokroić w plasterki i kłaść na kanapki. Możesz też wcinać je same :)

Jeżeli robisz przetwory, warto skorzystać z tego przepisu. A jeżeli dopiero w tym roku będziesz robić swoje pierwsze słoiki na zimę, zacznij od przepisu na przepyszne i chrupiące domowe ogórki kiszone :)


Składniki na domowe ogórki kiszone

5 kg ogórków gruntowych
5 litrów wody
25 dag soli
5 główek czosnku
1 pęczek kwiatów kopru
1 pęczek korzeni chrzanu
4 łyżki gorczycy

Przygotowanie dania domowe ogórki kiszone

...

  1. Ogórki dokładnie umyj i osusz.
  2. Czosnek podziel na ząbki i obierz. Korzenie chrzanu umyj i obierz. Pokrój na słupki.
  3. W dużym garnku zagotuj wodę. Dodaj sól i wymieszaj. Odstaw do zupełnego ostygnięcia.
  4. Na dno każdego słoika włóż kilka ząbków czosnku, koper i gorczycę.
  5. Każdy słoik zalej solanką. Ogórki powinny być całkowicie przykryte.
  6. Słoiki mocno zakręć i odwróć do góry dnem. Odstaw na kilka godzin.
  7. Słoiki odwróć i pozostaw na kilka dni w temperaturze pokojowej. Po tym czasie schowaj słoiki w spiżarni, piwnicy lub innym ciemnym i chłodnym miejscu. Będą gotowe za 2-3 miesiące.


Rada: Słoiki i zakrętki, w których będą kiszone ogórki,należy dokładnie umyć, opłukać, wyparzyć i odstawić do wystygnięcia i wysuszenia. Ogórki powinny być luźno ułożone w słoikach, nie należy ich wciskać na siłę.

Domowe ogórki kiszone - etap 1

Domowe ogórki kiszone są najlepsze. Wybierz ten sprawdzony przepis na pyszne ogórki kiszone :)





Pomysł, opracowanie przepisu i zdjęcia: Kamila Dąbrowska-Grec i Anna Szulc-Górska

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Domowe ogórki kiszone - komentarze

~Alinka
~Alinka
19.07.2018 19:41
A ja do moich ogórków daje prawie to samo, ale bez gorczycy tylko na słoik 2 dębowe liscie, Są pycha