Faszerowane cukinie to obowiązkowa, letnia potrawa. Teraz cukinie są najsmaczniejsze i najtańsze! Dzisiaj lżejsza, równie aromatyczna wersja tej potrawy. Mięso wieprzowe podmieniłam na indyka, żółty ser na kawałeczki fety, a suszone pomidory w oleju na suszone pomidory z czosnkiem i bazylią marki Kamis. Dzięki temu, można sobie pozwolić na kilka łódeczek więcej, a potem nadal mieć energię by cieszyć się latem! To też rewelacyjna opcja na imprezy, która znika ze stołu w ekspresowym tempie :)
Lekkie faszerowane cukinie
Drukuj przepisSkładniki
► cukinie [4 średnie sztuki]
► mięso mielone z indyka [400 g]
► pomidory w puszce [400 g / 1 puszka]
► oliwa [1 łyżka]
► feta [2 plastry]
Dodatkowo:
► suszone pomidory z czosnkiem i bazylią Kamis [2 łyżeczki]
► sól [pół łyżeczki lub do smaku]
Przygotowanie
- Mięso przesmażyć na oliwie, aż straci surowość, dodać pomidory z puszki i przyprawy. Dusić pod przykryciem przez 15-20 minut.
- Cukinie przekroić i miękki miąższ wydrążyć łyżeczką. Ułożyć w formie do pieczenia lub na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i nafaszerować.
- Na wierzch poukładać kosteczki fety. Zapiec przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
Post powstał we współpracy z marką Kamis
2 komentarze
Tradycyjnie pychota! Niestety musiałam zmodyfikować przepis, bo nie dostałam mięsa z indyka (dałam wieprzowe) i okazało się, że jakimś cudem skwaśniała mi feta (wygrzebałam z lodówki jakieś resztki żółtego sera i parmezanu). Danie wg oryginalnej receptury na pewno będzie jeszcze lepsze (z pewnością spróbuję).
Nie napisała Pani, co zrobić z wydrążonym miąższem cukinii. Dodałam go do farszu razem z pomidorami.
Pozdrawiam serdecznie!
Na pewno w takiej wersji też wyszło pyszne, ja uwielbiam te zapiekane z żółtym serem, choć feta też sprawdza się świetnie. Miąższ czasem dodaję, czasem nie, zależy czy mam młodą cukinię :) Pozdrowionka!