środa, 18 lipca 2018

Arabska zupa z soczewicy

Bardzo smaczna zupa z soczewicy. Idealne połączenie zupy cebulowej  z soczewicą. Koniecznie wypróbujcie. Dla wegetarian zupę można ugotować na wywarze warzywnym. Będzie również bardzo smaczna. Masło zastępujemy olejem.
Mój mąż, który nie jest miłośnikiem zup, zjadł ze smakiem cały talerz. Uf, to jest sukces, bo rzadko, które jada zupy.
Jeżeli skorzystaliście Państwo z moich przepisów to proszę podzielcie się swoją opinią w komentarzach za co bardzo dziękuję.

Składniki:
400 g czerwonej soczewicy
5 średnich cebul + 2 cebule
3 duże ząbki czosnku
1 duża marchewka
1 pietruszka
2,5 l wywaru mięsnego (miałam z kurczaka)
1 płaska łyżka kurkumy
1 łyżka sosu sojowego
2 łyżki masła klarowanego
sól
pieprz

Wywar mięsny zagotować, dodać wypłukaną soczewicę, pietruszkę  i  marchewkę pokrojoną w kostkę . Gotować na małym ogniu około 10 minut.
Na patelni rozgrzać masło klarowane i zeszklić na nim cebulę ( 5 szt) pokrojoną w kostkę. Na samym końcu smażenia dodać drobno posiekany czosnek i przełożyć do garnka z zupą.
Dodać  kurkumę, doprawić solą i pieprzem oraz wlać sos sojowy. Gotować do miękkości soczewicy.
2 cebule pokroić w cienkie piórka i zrumienić na 1 łyżce masła na złoty kolor. Powinna być chrupiąca.
Przed podaniem posypać nią zupę.
Smacznego.

arabska zupa z soczewicy



1 komentarz: