Spaghetti z Cukinią i Fenkułem

Spaghetti czy to bolognese, carbonara czy też cytrynowe –każdy rodzaj jest wyjątkowo smaczny i przyjemny…  Dania z makaronami są sycące, mała porcja wystarczy do tego aby zaspokoić głód.  Ja gdy nie mam pomysłu  na obiad zazwyczaj przyrządzam makaron  – bo takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie trzeba główkować  nad wyborem składników.

W niedziele skusiłam się na spaghetti z cukinią i fenkułem –  danie wyszło pysznie. Anyżowy aromat kopru włoskiego idealnie skomponował się ze smakiem cukinii,  kwaskowatych pomidorów i aromatycznych ziół – bazylii i tymianku.  Do makaronu dodałam mięso mielone – mięso może być dowolne jednak najlepiej aby było chude.

Lato niekoniecznie musi kojarzyć się z grillem, a spaghetti jest tego dowodem; obecność cukinii, świeżych i pachnących pomidorów, wonnych ziół doskonale wpasowuje się w krajobraz słonecznego odpoczynku.

½ części dużej cukinii  ( pokrojona na półksiężyce)

1 mały fenkuł  (pokrojony w paski)

2-3 duże ząbki czosnku ( drobno posiekane)

Oliwa z oliwek

1-2 średnie pomidory ( pokrojone w kostkę)

1 puszka pomidorów ( około 400 gram)

Świeża bazylia ( pokrojona drobną)

Świeży tymianek  ( same listki)

Sól i pieprz

Około pół kilo mięsa mielonego  (  mięso  przyprawiłam czosnkiem, papryką i cebulą w proszku, pieprzem, solą i oregano)

+Odrobina wody do sosu ( opcjonalnie)

+ makaron pełnoziarnisty

 

  1. Na oliwie z oliwek podsmażamy fenkuł, czosnek i cukinie – około 5 min;
  2. Do garnka dodajemy pomidory z puszki i podsmażone warzywa;
  3. Na tej samej patelni podsmażamy mięso – lekko podpieczone mięso dodajemy do garnka z sosem;
  4. Do sosu dodajemy świeże pomidory. Sos gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Przed samym końcem gotowania dodajemy świeżą bazylie i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem; Serwujemy z makaronem  (*** Należy dodać odrobine wody –  jeżeli zauważymy, że woda się wygotowała);

Leave a Reply