Spaghetti czy to bolognese, carbonara czy też cytrynowe –każdy rodzaj jest wyjątkowo smaczny i przyjemny… Dania z makaronami są sycące, mała porcja wystarczy do tego aby zaspokoić głód. Ja gdy nie mam pomysłu na obiad zazwyczaj przyrządzam makaron – bo takie danie nie wymaga dużego nakładu pracy i nie trzeba główkować nad wyborem składników.
W niedziele skusiłam się na spaghetti z cukinią i fenkułem – danie wyszło pysznie. Anyżowy aromat kopru włoskiego idealnie skomponował się ze smakiem cukinii, kwaskowatych pomidorów i aromatycznych ziół – bazylii i tymianku. Do makaronu dodałam mięso mielone – mięso może być dowolne jednak najlepiej aby było chude.
Lato niekoniecznie musi kojarzyć się z grillem, a spaghetti jest tego dowodem; obecność cukinii, świeżych i pachnących pomidorów, wonnych ziół doskonale wpasowuje się w krajobraz słonecznego odpoczynku.
½ części dużej cukinii ( pokrojona na półksiężyce)
1 mały fenkuł (pokrojony w paski)
2-3 duże ząbki czosnku ( drobno posiekane)
Oliwa z oliwek
1-2 średnie pomidory ( pokrojone w kostkę)
1 puszka pomidorów ( około 400 gram)
Świeża bazylia ( pokrojona drobną)
Świeży tymianek ( same listki)
Sól i pieprz
Około pół kilo mięsa mielonego ( mięso przyprawiłam czosnkiem, papryką i cebulą w proszku, pieprzem, solą i oregano)
+Odrobina wody do sosu ( opcjonalnie)
+ makaron pełnoziarnisty
- Na oliwie z oliwek podsmażamy fenkuł, czosnek i cukinie – około 5 min;
- Do garnka dodajemy pomidory z puszki i podsmażone warzywa;
- Na tej samej patelni podsmażamy mięso – lekko podpieczone mięso dodajemy do garnka z sosem;
- Do sosu dodajemy świeże pomidory. Sos gotujemy do miękkości warzyw i mięsa. Przed samym końcem gotowania dodajemy świeżą bazylie i tymianek. Przyprawiamy solą i pieprzem; Serwujemy z makaronem (*** Należy dodać odrobine wody – jeżeli zauważymy, że woda się wygotowała);