Przepis zawiera lokowanie produktu

» Przepisy » Ciasta i ciastka » Bułeczki i ciastka drożdżowe » Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami

Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami


  
1 5 4 12
2018-07-13
120 minut
łatwe
Porcje: 12 jagodzianek
Kuchnia europejska
Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami

Lubisz jagodzianki? Do tej pory pieczołowicie wyrabiałaś ciasto drożdżowe? A może ich nie robiłaś w obawie przed długim czasem przygotowania? No to już nie musisz.
To jest rewelacyjnie prosty przepis - tylko minuta wyrabiania ciasta, a efekt jest cudowny - bułeczki są pyszne i mięciutkie. Nadzienie jest jagodowe. Lukier słodki. Pachną wanilią i cytrynami.

Bułeczki są puszyste, bo wyrosły na Drożdżach Babuni do słodkich wypieków. I można je nadziać nie tylko jagodami, ale różnymi owocami, także mrożonymi - oczywiście po wcześniejszym rozmrożeniu.

Jagodzianki upieczone według tego przepisu smakują jak te, które robiły nasze Babcie :) Bo nie ma nic lepszego na poprawę humoru, jak drożdżowe, domowe ciasto :) Najważniejszym składnikiem ciasta drożdżowego są świetnej jakości drożdże. Ja używam Drożdży Babuni do słodkich wypieków. Są to specjalistyczne drożdże, które powstały z myślą o udanych słodkich wypiekach. Produkowane są ze specjalnie wyselekcjonowanych szczepów drożdżowych, które najlepiej czują się w słodkim środowisku. To właśnie dzięki nim ciasto jest bardzo łatwe do zrobienia, pięknie wyrasta i jest niesamowicie puszyste. I nie trzeba go wyrabiać :) Z Drożdżami Babuni do słodkich wypieków upieczenie dobrego domowego ciasta drożdżowego jest naprawdę łatwe.

Zawsze zwracam uwagę na produkty, których używam do przygotowywania najróżniejszych potraw i deserów. Stawiam na świeżość i naturalność, bez ulepszaczy smaku i chemicznych dodatków. Dlatego używam do słodkich wypieków tylko Drożdży Babuni. To 100% drożdży w drożdżach, oczywiście bez żadnych konserwantów.
Ty też możesz pokazać, co potrafisz i upiec pyszne jagodzianki. I wcale przy tym się nie musisz napracować :) Po prostu zostań Mistrzem Domowych Wypieków [link]. A z Drożdżami Babuni na pewno Ci się uda :)

Przepis na najlepsze jagodzianki, ale prawie BEZ wyrabiania znajdziesz także na fanpage'u Mistrzowie Domowych Wypieków na Facebooku oraz na stronie www.drożdżebabuni.pl. Zapraszam :)


Składniki na jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!)

1/2 kg pszennej mąki
3 żółtka
10 dag masła
3 dag Drożdży Babuni do słodkich wypieków
1/2 szklanki cukru (10 dag), lub trochę więcej jeśli lubisz słodkie ciasta
2/3 szklanki mleka
1 łyżka cukru z wanilią (lub cukru wanilinowego)
starta skórka z połowy cytryny
szczypta soli

nadzienie:
2 szklanki jagód
3 czubatek łyżki cukru pudru

do posmarowania:
4 łyżki mleka

lukier:
1 szklanka cukru pudru
sok z połowy cytryny

Przygotowanie dania jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe

... bułeczki z jagodami (prawie bez wyrabiania!)

  1. Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozetrzyj z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Dodaj 4 łyżki mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  3. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.
  4. 3. Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią, świeżo startą skórkę cytrynową. Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.
  5. Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.
  6. Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę. Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).
  7. Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę.
  8. Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia.
  9. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.
  10. Wyrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią.
  11. Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
  12. Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce na jednolitą masę.
  13. Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 1
Przygotuj składniki - wszystkie powinny mieć temperaturę pokojową.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 2
Drożdże Babuni do słodkich wypieków rozetrzyj z łyżką cukru i dwiema łyżkami mąki. Dodaj 4 łyżki mleka, wymieszaj, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 3
Zaczyn na Drożdżach Babuni do słodkich wypieków szybko podwaja swoją objętość.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 4
Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła. Odstaw do przestudzenia.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 5
Do miski przesiej mąkę, dodaj sól, mleko z masłem, cukier, wyrośnięte drożdże, żółtka, cukier z wanilią, świeżo startą skórkę cytrynową.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 6
Dokładnie wymieszaj dużą łyżką. Masa powinna być dość gęsta.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 7
Przykryj ściereczką, odstaw na 15 minut.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 8
Ciasto zwiększy swoją objętość mniej więcej o połowę.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 9
Wyjmij na stolnicę wysypaną mąką. Wyrabiaj dosłownie przez minutę.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 10
Miskę obsyp mąką w środku, włóż ciasto uformowane w kulę, przykryj ściereczką, odstaw w ciepłe miejsce do podwojenia objętości (40-60 minut).


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 11
Ciasto zwiększy swoją objętość dwa razy.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 12
Wyrośnięte ciasto przełóż na stolnicę wysypaną mąką, podziel na pół. Z każdej części uformuj wałek, pokrój go na 8 plastrów. Uformuj z nich placki o średnicy około 12-14 cm, nakładaj na każdy porcję jagód, posyp je cukrem pudrem, zwiń i uformuj bułeczkę.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 13
Układaj bułeczki miejscem sklejenia do dołu na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Odstaw na 15 minut do wyrośnięcia. Piekarnik rozgrzej do 180 stopni.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 14
Wyrośnięte jagodzianki posmaruj mlekiem i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz około 12-15 minut, aż ładnie się zrumienią.


Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - etap 15
Upieczone jagodzianki odstaw do przestudzenia.
Wszystkie składniki lukru wymieszaj w miseczce na jednolitą masę.
Lukrem posmaruj jeszcze ciepłe jagodzianki.

Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.

Jagodzianki - najlepszy przepis na drożdżowe bułeczki z jagodami (prawie BEZ wyrabiania!) - komentarze

~Ewa
~Ewa
6.07.2023 22:10
Brawo,2x zrobiłam z innych przepisów-tragedia.Z tego przepisu wyszły piękne ,żadna jagodzianka nie pękła,są reż smaczne
~Nati
~Nati
5.01.2019 22:29
Zamiast owoców można użyć marmolady?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
8.01.2019 10:23
Hej Nati :) Można jak najbardziej :)
~aga
~aga
15.08.2018 22:56
bułeczki są pyszne, robiłam też z innymi owocami i też wychodzą
~Zana
~Zana
25.07.2018 10:47
Mi wyszło super i w sam raz 😊 pyszne!
~Emilka
~Emilka
21.07.2018 12:03
Grzesiu, mi też nie wyszły. Widziałam ten powyższy negatywny komentarz przed zakupami, wiec specjalnie kupiłam reklamowane tu drożdże, żeby zbić ten argument. ;) Ogólnie widzę że przepis to klon tego https://www.mniammniam.c om/Jagodzianki__buleczk... T utaj nie daje sie dwóch łyzek mąki do drożdzy, to jedyna róznica. Myślę, że to po prostu błąd w tym przepisie - gdyby nie te dwie łyzki mąki to pewnie by się udalo. Popraw proszę, żeby innych gospodyń domowych nie stresować ;) Pozdrawiam :)
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
23.07.2018 12:55
Hej Emilka :) Raz dodaję mąkę do zaczynu, a raz nie :) Nie zauważyłem różnicy :) Na dobrych drożdżach każdy zaczyn urośnie :)
~ale pycha
~ale pycha
20.07.2018 13:03
Niedawno zbierałam z mężem jagody, które zamroziłam. Niebawem zrobię więc pyszne buły:)
~Iza
~Iza
17.07.2018 19:36
Piec w piekarniku z termoobiegiem? I z jaką temperaturą?
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
18.07.2018 12:36
Hej Iza :) Pieczemy w 180 stopniach, BEZ termoobiegu :)
~Wioletta
~Wioletta
16.07.2018 17:49
A mi nie wyszło. 2/3 szklanki mleka z odrobina masła i 3 żółtkami na 1/2 kg maki to za mało. Wyszło za suche, dolałam mleka i .... nie wyrosło.
Grzegorz, MniamMniam.pl
Grzegorz, MniamMniam.pl
17.07.2018 09:56
Hej Wioletta :) Widocznie drożdże nie były dobrej jakości lub temperatura składników lub w pomieszczeniu za niska. Łap uśmiechy :)