Pancakes czyli takie grube, puszyste naleśniki amerykańskie na maślance. Tym razem mocno owocowe dzięki dodaniu świeżych borówek amerykańskich (ewentualnie można dodać mrożone). Z tego przepisu wychodzi około 8 placków – wszystko w zależności jakiej wielkości będą Twoje placuszki. Dodaj do nich pyszną konfiturę z borówek czy porzeczek, odrobinę jogurtu greckiego i będzie to śniadanko idealne! 🙂
Przepis na: Pancakes z borówkami
Składniki:
- 1 i 1/2 szklanki mąki
- 2 jajka
- 1 szklanka maślanki
- 3 łyżki cukru pudru cukru pudru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody
- 1/4 szklanki oleju
- szczypta soli
- 2 garści borówek amerykańskich
Dodatkowo:
- opcjonalnie jogurt grecki
- konfitura z porzeczek lub borówek Stovit
Zobacz również:
Pancakes z borówkami - przepis krok po kroku
Krok 1
Na rozgrzaną patelnię (jeżeli macie teflonową patelnię to nie ma potrzeby smażenia pancakesów na tłuszczu) wylewamy po 1/2 chochelki masy. Smażymy z obu stron na rumiano. Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem lub podać z ulubionymi dodatkami jak owocowa konfitura, świeże owoce i np. jogurt grecki. Smacznego!
Komentarze
Niestety nie polecam przepisu 🙂
Dzisiaj robiłam pancakes’y z Pani przepisu i wyszły przepyszne 🙂
Genialne śniadanko <3