Ziołowe pieczarki panierowane – szybka przekąska

pieczarki panierowane
pieczarki panierowane

Pieczarki panierowane w jajku z dodatkiem przypraw i bułce tartej to bardzo smaczna i szybka do zrobienia przekąska na imprezę czy wieczór z przyjaciółmi. Smakują pysznie zarówno na ciepło jak i na zimno, więc można je przygotować wcześniej niż od razu przed podaniem. Można je podać z ketchupem albo sosem czosnkowym, choć mi smakują najbardziej bez żadnych dodatków. Mogą stanowić również pyszny dodatek do obiadu, bardzo dobrze komponują się z rożnymi mięsami.

Składniki:

  • 500 g pieczarek
  • 3 jajka
  • około szklanka bułki tartej
  • suszony czosnek granulowany, suszone pomidory (przyprawa), papryka ostra, oregano, sól, pieprz

Przygotowanie

Pieczarki obieramy ze skórki, oczyszczamy i odcinamy im trzonki. W jednej miseczce roztrzepujemy widelcem jajka z przyprawami, do drugiej wsypujemy bułkę tartą. Kapelusze pieczarek obtaczamy kolejno w jajkach i bułce tartej. Następnie smażymy je na rozgrzanym oleju z obu stron na rumiano. Nie żałujemy oleju do smażenia, pieczarki powinny być w nim w około 1/3 zanurzone. Usmażone pieczarki odsączamy z nadmiaru tłuszczu na rączniku papierowym.

pieczarki panierowane
pieczarki panierowane

Zobacz inne przepisy z pieczarkami >-Klik-<

Print Friendly, PDF & Email