Sałatka z fenkułem i ciecierzycą jest prosta, doskonała na lunchu, kolację podczas odchudzania i nie tylko…. Jest bardzo sycąca – miseczka sałatki zaspokaja głód, zmniejsza apetyt i nadaje uczucia sytości. Wszystko to dzięki błonnikowi, ale także i za przyczyną kompletnego białka który uzyskujemy dzięki połączeniu ciecierzycy i kaszy farro.
Fenkuł nadaje sałatce pięknie anyżowy smak który doskonale współgra z orzechowy smakiem ciecierzycy. Aromatyczna kasza farro nadaje bogatej tekstury. Składniki okolone są winegretem z syropu klonowego – jego słodki i mocno balsamiczny aromat nienagannie podkreśla smak składników. Dla uzyskania lepszego efektu fajnie jest sałatkę przyprawić pieprzem – tej przyprawy należy nie żałować, gdyż pikantność pieprzu idealnie przełamie słodycz sosu.
Sałatka obfituje w różne wartości odżywcze; zawiera między innymi potasu, kwas askorbinowy, prowitaminę A , żelazo niehemowe, cynk czy magnez.
1 mały fenkuł
1 puszka ciecierzycy
½ filiżanki farro
1 jabłko ( pokrojone w kostkę)
Odrobina pietruszki
Winegret z Syropu Klonowego
2 łyżki syropu klonowego
8 łyżek octu balsamicznego
Oliwa z oliwek
Sól i pieprz
- Farro gotujemy według instrukcji na opakowaniu;
- Do miski dodajemy ugotowane farro, ciecierzycę , pokrojone jabłko i pietruszkę;
- Sałatkę doprawiamy przyrządzonym winegretem – według własnego upodobania ( ja nie dodałam całego sosu);