Sałatka z Fenkułem i Ciecierzycą z Winegretem z Syropu Klonowego

Sałatka z fenkułem i ciecierzycą jest prosta,  doskonała na lunchu, kolację podczas odchudzania i nie tylko…. Jest bardzo sycąca – miseczka  sałatki zaspokaja głód, zmniejsza apetyt i nadaje  uczucia sytości. Wszystko to dzięki błonnikowi, ale także i  za przyczyną kompletnego  białka  który uzyskujemy dzięki połączeniu  ciecierzycy i kaszy farro.

Fenkuł nadaje sałatce  pięknie anyżowy smak  który doskonale współgra z orzechowy smakiem  ciecierzycy. Aromatyczna kasza farro nadaje bogatej tekstury. Składniki okolone są winegretem z syropu klonowego – jego  słodki i mocno balsamiczny aromat nienagannie  podkreśla smak składników. Dla uzyskania lepszego efektu fajnie  jest sałatkę przyprawić pieprzem –  tej przyprawy  należy  nie żałować,  gdyż  pikantność pieprzu idealnie przełamie słodycz sosu.

Sałatka obfituje  w różne wartości odżywcze; zawiera  między innymi  potasu, kwas askorbinowy, prowitaminę A , żelazo niehemowe, cynk czy magnez.

1 mały fenkuł

1 puszka ciecierzycy

½  filiżanki farro

1 jabłko ( pokrojone w kostkę)

Odrobina pietruszki

 

Winegret z Syropu Klonowego

2 łyżki syropu klonowego

8 łyżek octu balsamicznego

Oliwa z oliwek

Sól i pieprz

  1. Farro gotujemy według instrukcji na opakowaniu;
  2. Do miski dodajemy ugotowane farro, ciecierzycę , pokrojone jabłko i pietruszkę;
  3. Sałatkę doprawiamy przyrządzonym winegretem –  według własnego upodobania  ( ja nie dodałam całego sosu);

Leave a Reply