wtorek, 15 kwietnia 2014

Tort śmietanowo wiśniowy

Jeśli chodzi o torty to nie są one moją specjalnością, ale jak wyrazić uczucia i intencje w dzień urodzin lepiej niż przez tort urodzinowy. Dla tych, którzy jak ja, nie przepadają za ciężkimi kremami, propozycja lekkiego, śmietankowego tortu przełożonego wiśniami i mocno nasączonego. 


SKŁADNIKI:

Na biszkopt:
  • 5 jaj 
  • 1 szklanka mąki pszennej 
  • 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej 
  • 3/4 szklanka cukru 
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • margaryna + bułka tarta *
Masy do przełożenia tortu:
  • 2 śmietany 30% po 250 ml
  • 3 śmietany śnieżki w proszku 
  • 300 ml zimnego mleka 
  • słoik dżemu wiśniowego
  • fruzelina wiśniowa w puszcze
  • paczka wiórek kokosowych
Na nasączenie biszkoptu:
  • 1/3 szklanki wódki
  • 1/3 szklanki soku z cytryny 
  • 1/3 szklanki wody
  • 1 duża łyżka cukru pudru

Składniki na biszkopt powinny mieć temperaturę pokojową. Oddzielamy starannie żółtka od białek, tak aby do białka nie dostało się żółtko, w przeciwnym razie piana z białek się nie ubije. Żółtka odstawiamy, a do białek dodajemy cukier i cukier waniliowy. Następnie ubijamy z białek sztywną pianę na najwyższych obrotach. Zmiejszamy obroty i dodajemy po 1 żółtku cały czas miksując. Łączymy przesianą przez sito mąkę pszenna, mąkę ziemniaczaną i proszek do pieczenia, i dodajemy po 1 łyżce do masy. Wszystko dokładnie miksujemy około 2 minuty. Tortownice smarujemy margaryną i obsypujemy bułką tartą. Pieczemy w temperaturze 180 stopni około 30-40 minut. Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i czekamy aż biszkopt ostygnie. Po tym czasie  kroimy go na 3 blaty.
Ubijamy chwile 2 kremówki na najwyższych obrotach. Po 2 minutach dodajemy 2 śmietanki śnieżki w proszku. **
Składniki do nasączenia biszkuptu mieszamy w szklance. Układamy pierwszy blat na paterze, nasączamy 1/3 pączu, układamy warstwę fruzeliny, na to wykładamy połowę masy śmietanowej. Nakładamy drugi blat. nasączamy go i tym razem smarujemy  blat dżemem i wykładamy resztę śmietany. Nakładamy ostatni biszkopt i również nasączamy. Ubijamy zimne mleko z ostatnią śnieżką. Wykładamy na tort i wszystko wyrównujemy długim nożem smarując również boki. Boki obsypujemy wiórkami kokosowymi. Robimy z pozostałej śmietany dekoracje wokół tortu i nakładamy wiśnie z fruzeliny.






* można zastąpić papierem do pieczenia
**  takie połączenie nigdy nie zawodzi jeśli chodzi o tort, krem jest bardzo gęsty, słodki i nie podchodzi wodą

3 komentarze:

  1. W przepisie mowa jest o mleku, ale w składnikach go nie widzę, a bardzo chciałabym zrobić taki torcik :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Rzeczywiście zabrakło w składnikach mleka :) dziękuję za komentarz, już poprawiłam :D

      Usuń
  2. Tort czasochłonny, ale wyśmienity. Super przepis ! ;)

    OdpowiedzUsuń