Składniki:
(tortownica 24 cm)
- Mleko 600 ml
- Budyń śmietankowy 2 opakowania. ( użyłam słodzonych, jeśli użyjecie bez cukru należy dosłodzić 3 pełne łyżki cukru)
- Biszkopty podłużne 120 g
- Masło 50 g ( w temperaturze pokojowej)
- Galaretka czerwona 2 opakowania ( użyłam wiśniowej)
- Czereśnie 750 g
Zapraszam was również do odwiedzania mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:
Przygotowanie:
Budynie Wmieszać w 100 ml mleka a pozostałe 500 ml zagotować. Do gotującego się mleka wlać rozpuszczony budyń cały czas mieszając. Po zagotowaniu zdjąć z ognia. Do budyniu dodać masło pokrojone na mniejsze kawałki i wymieszać do całkowitego rozpuszczenia się masło i połączenia składników. Odstawić do lekkiego przestudzenia.
Tortownicę o wymiarach 24 cm wyłożyć biszkoptami. Masę budyniową przelać do tortownicy, równomiernie rozsmarować i odstawić do lodówki do schłodzenia na ok. 30 min.
W tym czasie galaretki rozpuścić w 2 i 1/2 szklankach wrzącej wody. Odstawić do przestudzenia.
Czereśnie wypestkować.
Na lekko schłodzoną masę budyniową wyłożyć czereśnie i wylać przestudzoną galaretkę.
Całość schłodzić w lodówce przez kilka godzin. Smacznego!
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:
pyszne ciasto
OdpowiedzUsuńdziękuje :)
UsuńCzęsto przygotowuję takie ciasto z tym, że zamiast gotowych biszkoptów, piekę sama biszkopt :)
OdpowiedzUsuńsuper :) ta wersja na szybko ;)
UsuńCo zrobiłam nie tak, jeżeli galaretka mi wsiąknęła? i nie zostało nic na górze? :P
OdpowiedzUsuńMoże nie stężała wystarczająco? ��
Usuńnalana zbyt szybko, powinna być tężejąca
UsuńKiedy otworzyłam tortownicę cały budyń wypłynął :(
OdpowiedzUsuń