Jagodowo-orkiszowy pucharek. Dziś zapraszam Was na pyszny i prosty w przygotowaniu pucharek. Dwie warstwy, które cieszą zarówno smakiem, jak i wyglądem. Wierzch stanowi pyszna jagodowa warstwa na bazie serka ricotta. Pod spodem znajdziecie mleczne płatki orkiszowe. Nic tylko jeść ze smakiem 😉 Idealne na deser, śniadanie lub od tak na „zachciewajkę” 😉 Spróbujcie.
Składniki:
- 100 g serka ricotta
- 3 łyżki jagód + do posypania po wierzchu
- 1/2 łyżki cukru pudru
- 1 szklanka mleka
- 7 łyżek płatków orkiszowych
Przygotowanie:
W garnuszku z grubszym dnem gotujemy mleko. Dosypujemy płatki orkiszowe. Gotujemy na małym ogniu przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając. Płatki powinny znacznie powiększyć swoją objętość. Ściągamy garnuszek z palnika i odstawiamy na około 5 minut, aby płatki wchłonęły większą ilość mleka. Tak przygotowane płatki orkiszowe wykładamy do pucharka lub wysokiej szklanki (mleko, którym są obficie nasączone płatki winno ścieknąć na dno pucharka tworząc białą warstwę – jak na zdjęciu).
W miseczce łączymy serek ricotta z cukrem pudrem, mieszamy. Następnie dodajemy 3 łyżki jagód i znów dokładnie mieszamy. Jagodową ricottę wykładamy na płatki orkiszowe. Wierzch posypujemy całymi jagodami. Podajemy.
Smacznego