Domowe lody z bakaliami. Pyszne i proste.

Domowe lody z bakaliami. Pyszne i proste. W gorące dni najchętniej jemy… domowe lody 🙂 Pyszne, słodkie, idealne na upały. Ich przygotowanie jest naprawdę proste. Wystarczą dosłownie 3 składniki (nie licząc szczypty soli). Bez jajek, bez maszynki do lodów. Idealny letni deser. Polecam Wam spróbować 🙂

P.s. Musicie mi wybaczyć jakość zdjęcia. Robione w pośpiechu. U mnie w domu takie domowe lody z bakaliami znikają dosłownie w mgnieniu oka 😉 Czy Wasi bliscy też tak lubią lody? 🙂

Składniki:

  • 500 ml śmietanki 36%*
  • 1 i 1/2 tubki zagęszczonego mleka słodzonego (około 225 ml)*
  • 3 łyżki mieszanki bakaliowej lub dowolne ulubione bakalie (można dodać ciut więcej)
  • szczypta soli

* Uwaga! Śmietanka i mleka w tubce muszą być bardzo dobrze schłodzone

Przygotowanie:

Pojemnik, w którym będziemy zamrażać nasze lody (plastikowy z pokrywką) wkładamy na czas przygotowywania lodów do zamrażalnika.

Bakalie przekładamy do misy blendera i rozdrabniamy.

Do miski wlewamy dobrze schłodzoną śmietankę 36%, dodajemy szczyptę soli i ubijamy na sztywno. Następnie zmniejszamy moc miksera powoli wlewamy schłodzone mleczko zagęszczone, ciągle miksując na najmniejszych obrotach. Na koniec dorzucamy rozdrobnione bakalie, delikatnie łączymy (mieszamy) z masą.

Tak przygotowaną masę lodową przekładamy do naszego schłodzonego pojemnika, zamykamy pokrywkę i wkładamy do zamrażalnika.

U mnie lody były gotowe po około 4-5 godzinach, ale czas ten jest zależny od mocy zamrażalnika. Lody warto przemieszać z 1-2 razy podczas mrożenia (np. widelcem).

Smacznego

 

Print Friendly, PDF & Email

Dodaj komentarz