KALAFIOROWY TALERZYK

Bardzo efektowna i niesamowicie smaczna sałatka, której podstawą jest spód upieczony z kalafiora. Jadalny talerzyk jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale czyni też ów danie bardzo oryginalnym. Podobnie zresztą jak rewelacyjny sos truskawkowy, który co może Was bardzo zaskoczyć, fenomenalnie odnajduje się w połączeniu z fasolką szparagową, aromatycznym serem z niebieską pleśnią, szynką dojrzewającą i chrupiącymi płatkami migdałowymi.

Nie da się ukryć, że sałatka ta jest dość pracochłonna, ale jej spektakularny wygląd i wyśmienity smak wynagradzają każdą minutę poświęconą na przygotowanie. Jeśli poszukujecie jakiegoś niebanalnego, eleganckiego dania, którym chcecie zaskoczyć swoich przyjaciół w ramach kameralnej, letniej kolacji, to ten przepis jest właśnie dla Was.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
120,4 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3 truskawki
  • 4 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 łyżeczka syropu klonowego
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 35 min. Wymaga gotowania 16-20 min. Wymaga smażenia 10 min. Wymaga pieczenia 25 min. Liczba porcji 4 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Do wysokiego naczynia wrzucamy 3 pozbawione szypułek truskawki, dodajemy oliwę, musztardę, ocet, zioła, syrop klonowy oraz pieprz i sól do smaku. Całość blendujemy, aż uzyskamy dressing o jednolitej konsystencji. Gęstość sosu regulujemy olejem.
  2. Kalafiora gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, następnie odcedzamy i dociskamy do sita pozbawiając wody. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy kalafiora oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i smażymy kilka chwil, cały czas mieszając, aż upewnimy się, że cała woda odparowała. Zawartość patelni przekładamy do rozdrabniacza i kiedy kalafior będzie już chłodny, dodajemy płatki migdałowe, zioła oraz wbijamy jajo. Całość blendujemy, a następnie wykładamy na papier do pieczenie formując kształt kwadratu. Kalafiorowy talerzyk pieczemy w temp. 190 stopni przez 25 min.
  3. Fasolkę pozbawiamy końcówek, a następnie gotujemy do miękkości przez około 8-10 minut (młoda fasolka ugotuje się nieco szybciej) we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem cukru. Kiedy fasolka będzie już miękka odcedzamy ją i po przestygnięciu kroimy na trzy części.
  4. Płatki migdałowe prażymy na suchej patelni.
  5. Truskawki pozbawiamy szypułek i kroimy na ćwiartki.
  6. Szynkę kroimy w paseczki i podsmażamy.
  7. Na kalafiorowym talerzyku kruszymy ser, a następnie wykładamy naprzemiennie roszponkę, fasolkę, szynkę i truskawki. Całość polewamy dressingiem, a na koniec posypujemy płatkami migdałowymi.
Kalafiorowy talerzyk. Sałatka na kalafiorowym talerzu, z roszponką, truskawkami, fasolką szparagową, szynką parmeńska, serem z niebieską pleśnią i truskawkowym sosem.
Kalafiorowy talerzyk. Sałatka na kalafiorowym talerzu, z roszponką, truskawkami, fasolką szparagową, szynką parmeńska, serem z niebieską pleśnią i truskawkowym sosem.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g120,4 kcal5,8 g9,4 g5,5 g2,2 g
Cała sałatka (4 porcje)1 140,0 g1 372,4 kcal66,1 g107,6 g62,9 g25,4 g
ALERGENY*: jaja, orzechy (migdały), mleko i pochodne, gorczyca

Brak komentarzy do "KALAFIOROWY TALERZYK"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny