Najlepszy przepis na mięciutkie jagodzianki


Składniki:
( na 16 jagodzianek, szklanka 250 ml)


Ciasto: 
  1. 500 g mąki pszennej + łyżeczka mąki na rozczyn drożdżowy
  2. 30 g droższy
  3. 3 żółtka
  4. 1/2 szklanki cukru + łyżka cukru na rozczyn drożdżowy
  5. 1 szklanka mleka
  6. 100 g masła
  7. łyżeczka cukru z wanilią
Jagodowe nadzienie:
  1. Jagody 300 g
  2. Cukier puder 3 łyżki
  3. Mąka ziemniaczana łyżka
Dodatkowo:
  1. kilka łyżek mleka 
  2. Szklanka cukru pudru + 4 łyżki gorącej wody na lukier
  3. opcjonalnie kruszonka
Zapraszam was również do odwiedzania  mojego Facebooku gdzie dodaje wszystkie swoje przepisy:

                                                             Polub mnie na Facebooku

Przygotowanie:

W rondelku podgrzewamy lekko mleko. W misce rozcieramy drożdże z łyżką cukru, dodajemy 5 łyżek letniego mleka i łyżeczkę mąki. Wszystko razem mieszamy, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 20 minut do wyrośnięcia. ( Najlepiej w ciepłe miejsce). Do pozostałego mleka dodać masło i gotować na  małym ogniu do czasu rozpuszczenia się masła. Następnie zdjąć z ognia i odstawić do przestudzenia.

Do miski dodaje przestudzone mleko z masłem, cukry, żółtka, rozczyn drożdżowy i mieszam na koniec dodaje partiami przesianą mąkę i wszystko mieszam łyżką drewnianą. Gdy składniki się połączą wyrabiam ciasto rękoma . (Ciasto będzie idealne już po ok. minucie wyrabiania). Miskę podsypuje odrobiną mąki wkładam ponownie do niej ciasto, przykrywam ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłe miejsce. ( podwojenie swojej objętości ok.45 minut). 

W tym czasie jagody wypłukałam pod bieżącą wodą, wysuszyłam na ręczniku papierowym i przełożyłam do głębokiego talerza. Posypałam cukrem pudrem oraz mąką ziemniaczaną i lekko wymieszałam.

Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyciągamy na blat posypany odrobiną maki. Z ciasta uformować wałek i podzielić go nożykiem na 16 równych części. Każdy kawałek rozpłaszczyć dłonią i nałożyć na niego łyżkę farszu jagodowego. Skleić jak pieroga a następnie uformować bułeczkę.( Jak to zrobiłam można obejrzeć w filmie poniżej). Gotowe bułeczki przykrywam ściereczką i dopiero wtedy nastawiam piekarnik na 180 stopni. Gdy piekarnik się nagrzeje bułeczki smaruje mlekiem i wkładam do piekarnika do momentu, aż się zarumienią ok 12 minut. Lekko przestudzone oblewam cukrem pudrem. Smacznego!


                Zapraszam na film z przygotowań oraz do subskrybowania mojego kanału:











Czytelnicy gotują: 























22 komentarze:

  1. Nie jadłam od lat!
    Aż zatęskniłam...
    :)

    OdpowiedzUsuń
  2. GRAŻYNA KOWALIK30 kwietnia 2019 04:16

    Jutro mam zamiar zrobić jagodzianki właśnie z tego przepisu.Sama jestem ciekawa jak mi wyjdą.

    OdpowiedzUsuń
  3. GRAŻYNA KOWALIK2 maja 2019 05:41

    Wczoraj ,1 maja upiekłam jagodzianki z Twojego przepisu.Są - a raczej były pyszne bo nie ma już,ale przepis już zapisany i będzie wykorzystywany, dziękuję

    OdpowiedzUsuń
  4. Wyszły przepyszne, będę jutro piekła raz jeszcze bo poszły od razu. Rewelacyjny przepis.

    OdpowiedzUsuń
  5. Przepis bardzo dobry i prosty .Jagodzianki wyszły pyszne

    OdpowiedzUsuń
  6. Zrobiłam, CUDOWNIE pyszne. Upieklam czesc z truskawkami a część z rabarbarem z cynamonem Strone zapisałam , Przepis w tel w notatniku i w zeszycie ��. Dziękuję, Ania.

    OdpowiedzUsuń
  7. Dzis trafilam na Pani filmik z jagodziankami i od razu sie zabralam za pieczenie. Jednak wystapil problem - zachowalam proporcje, ale ciasto wyszlo zbyt kleiste, rzadkie, wiec dodalam dosyc sporo mąki. Teraz rosnie, ale nie wiem, co z tego bedzie 😁 PS/ Bardzo milo sie Pani slucha 🌞👌

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuje :) oczywiście w razie potrzeby podsypujemy maka :)

      Usuń
  8. Czy jagodzianki można zrobic z mąki pszennej krupczatki??

    OdpowiedzUsuń
  9. Ja za pierwszym razem dałam mąki ok 558g za drugim ok dwóch łyżek więcej a za trzecim 538g czyli mniej o 20 g niż za pierwszym razem. Więc wychodzi różnie. Te bułki to COŚ PYCHOTKOWEGO i niesamowitego jak one wychodzą. Upieklam dzisiaj z jagodami. U mnie najlepsza temp 185C i czas 22-25 min. Ania

    OdpowiedzUsuń
  10. Dokładnie,12min u mnie też stanowczo za mało.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. pieczemy tak zeby nie byly surowe :) kazdy piekarnik piecze inaczej :)

      Usuń
  11. Piekłam dziś i musiałam dodać trochę więcej mąki i piekłam w 200 st ,15 min ,no ale to zależy od piekarnika. Poza tym bułeczki wyszły super i są obłędnie pyszne .Dziękuję za przepis i serdecznie wszystkim polecam .Pozdrawiam .Kasia.

    OdpowiedzUsuń
  12. a czy można z mrożonych jagód zrobić?

    OdpowiedzUsuń
  13. Bardzo dobry przepis :) Właśnie upiekłem swoje pierwsze w życiu jagodzianki zwane "borówczankami", ponieważ nie było jagód jeszcze w sklepie i wyszły znakomite :) Jedyna różnica między przepisem, a moim wykonaniem to taka, że piekły się prawie 30 minut, a nie 12 jak jest napisane.
    pozdrawiam serdecznie :D

    OdpowiedzUsuń