Menu górne

Pierogi z Mięsem Wołowym i Cebulą


Ciasto na pierogi zawsze konsultuję z moją mamą. 
To ona wyrosła w domu, w którym co niedzielę mój dziadek siedząc przy kuchennym blacie kroił placki cienko rozwałkowanego ciasta na makaron do niedzielnego rosołu.
 A że pierogi robi się na podobnych zasadach - jest w tej dziedzinie specjalistką. 
Ciasto jest delikatne, miękkie, ale i idealnie trzyma farsz. 
Ponieważ były już na blogu pierogi z truskawkami (tutaj przepis), pierogi z grzybami (tutaj przepis) - czas na pierwszy przepis na pierogi z mięsem - tym razem wołowym :) Polecam! Gorące wyłożone prosto na talerz z dodatkiem podsmażonej cebuli - pyszneee. Na drugi dzień zwykle je podsmażamy i podajemy z np. pieczarkami.


Składniki na około 70 Pierogów z Mięsem:

  • 1,5 kg mąki poznańskiej
  • 3-4 szklanki bardzo gorącej wody
  • 2 łyżki masła
  • 1 płaska łyżeczka soli
Mąkę przesiać, dodać sól. Masło i wodę podgrzać do połączenia się składników. Do mąki wlewać powoli bardzo gorącą wodę z masłem i energicznie zagniatać ciasto. Wyrabiać ciasto około 5 min. Powinno być lśniące, elastyczne i nie lepić się do rąk. Ewentualnie można dodać odrobinę wody lub mąki. Rozwałkować ciasto na stolnicy podsypując lekko mąką. Z placka o grubości około 1-2 mm.  (nie za cienkie!) wycinać dużą szklanką koła. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać brzegi nadając im kształt pieroga. 
W bardzo dużym garnku zagotować wodę z łyżką soli. Kiedy zacznie wrzeć zmniejszyć płomień i wrzucać partiami pierogi. Delikatnie zamieszać łopatką. Od momentu wypłynięcia pierogów pogotować je jeszcze koło 1-2 min. Po czym przełożyć do drugiego garnka z bardzo zimną wodą. Po 2-3 minutach przełożyć pierogi na durszlak. Kiedy ociekną z wody skropić je bardzo lekko oliwą i przełożyć do innego naczynia. W ten sposób pierogi się nie skleją. 

Składniki na farsz:
  • duży kawałek (lub większy :D) wołowiny ugotowanej w rosole + kilka łyżek wywaru
  • 1 mała marchewka (niekoniecznie)
  • sól
  • pieprz
  • 3 cebule
  • 1 jajko 
  • 1 łyżeczka masła
 Wołowinę pokroić w małą kostkę. Umieścić w misie blendera z marchewką. Zmielić. 
W razie trudności można dodać kilka łyżeczek / łyżek wywaru. (Nie mielcie mięsa na "papkę", niech jego kawałeczki będą wyczuwalne. Jednak konsystencja powinna być bardzo gesta, zwarta).
 Cebulę pokroić w małą kostkę i podsmażyć - najpierw na patelni z 2/3 szklanki wody - kiedy wyparuje, dodać masło i zrumienić. Wymieszać z mięsem. Wystudzony farsz dosolić i popieprzyć do smaku  spróbować i ocenić czy dobry :) Wbić jajko i wymieszać. Gotowym farszem wypełniać pierogi. 

Ugotowane pierogi można podsmażyć i podać z osobno podsmażoną cebulą z pieczarkami. 

Spróbujcie także:
http://natomamochote.blogspot.com/2018/06/najlepsze-pierogi-z-truskawkami.html

1 komentarz:

Bardzo dziękuję za komentarz :)