niedziela, 1 lipca 2018

Czekoladowe ciasto z truskawkami


Powoli kończy się sezon na truskawki.
Dzisiaj mam dla Was przepis na czekoladowe ciasto z truskawkami i kremem śmietanowym. 
Jest bardzo smaczne i znika w mgnieniu oka.

Potrzebujemy:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady
  • 3 jajka
  • ½ kostki masła
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 ½ szklanki mąki pszennej
  • około ½ szklanki mleka
  • 2 łyżki kakao
  • ½ szklanki cukru
  • zapach waniliowy
  • truskawki
  • 330 ml śmietany kremówki
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • ½ szklanki cukru pudru



Jajka ubijamy z cukrem na puszystą masę.
Czekoladę rozpuszczamy razem z masłem i dolewamy do jajek.
Wszystko dobrze ubijamy i potem dosypujemy sypkie składniki.
Po połączeniu składników należy jeszcze dolać mleko, ale trzeba uważać by ciasto nie było za rzadkie.
Musi mieć postać śmietany.
Ciasto wylewamy do tortownicy i pieczemy w temperaturze 180 stopni do suchego patyczka.
Po ostudzeniu ciasta przekrawamy je na dwie części. 
Górną część kruszymy, a na dolną wykładamy ubitą śmietanę z cukrem pudrem i żelatynę
(żelatynę należy rozpuścić według przepisu na opakowaniu).
Truskawki wkładamy w śmietanę i posypujemy pokruszonym biszkoptem.
Ciasto chłodzimy najlepiej przez noc w lodówce. Smacznego.

1 komentarz: