Placki z kaszy manny i płatków owsianych

Placki z kaszy manny i płatków owsianych. U mnie wszyscy domownicy, w szczególności ci najmłodsi, po prostu uwielbiają najróżniejsze placki i placuszki. Robię ich naprawę dużą ilość na przemian z naleśnikami. Oczywiście jadam różne placki. Serowe, owsiane, jogurtowe, tradycyjne panacakes i wiele wiele innych. Dziś polecam Wam pyszne placki z kaszy manny i płatków owsianych. Proste w przygotowaniu, idealne z dodatkami lub bez. Moje dzieci najczęściej po prostu łapią je w rączkę i jedzą lub polewają owocowym domowym sosem. Propozycji podania jest naprawdę wiele. Spróbujcie.

Składniki: (na około 14 sztuk, ilość zależy od wielości placków)

  • 1 szklanka kaszy manny (najlepiej błyskawicznej)
  • 4 łyżki płatków owsianych Sonko
  • 1 szklanka mleka
  • 2 jajka
  • 2 łyżki cukru
  • odrobina oleju do smażenia np. kokosowego
  • dowolne dodatki: trzcinowy cukier puder, świeże owoce, konfitura

Przygotowanie:

Do miski wsypujemy kasze i płatki owsiane. Dolewamy ciepłe mleko, mieszamy i odstawiamy na bok.

Oddzielamy białka od żółtek. Żółtka miksujemy z łyżką cukru, a następnie dodajemy do składników w misce. Mieszamy składniki (krótko).

Białka ubijamy z łyżką cukru.

Pianę z białek delikatnie mieszamy łyżką z resztą składników.

Małą chochelką nakładamy (nalewamy) porcje ciasta na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Placki smażymy z obu stron.

Podajemy z ulubionymi dodatkami, choć i bez placuszki są pyszne. Moje dzieci uwielbiają je jeść od tak bez dodatków, z trzcinowym cukrem pudrem lub z domowym sosem owocowym.

Smacznego

Print Friendly, PDF & Email

7 comments

  1. Anka says:

    Wlasnie zrobilam placuszki na sniadanko. Mega pyszne i puszyste. Proste w przygotowaniu. Olej kokosowy nadal im super smaku. Jedna moja uwaga… dodac troszke wiecej mleka (ja dodalam juz zimnego gdy zauwazylam ze masa jest za twarda, ale przed dodaniem bialek aby placuszki nie stracily na obietosci). Naprawde polecam X

  2. Płatki says:

    Placuszki wyglądają na bardzo lekkie, puszyste i przede wszystkim pyszne! Dodawanie płatków do przepisów to świetny pomysł na urozmaicenie znanych potraw oraz wzbogacenie ich smaku. Dodatkowo płatki zawierają magnez i cenne dla organizmu nienasycone kwasy tłuszczowe, które pomagają w obniżeniu złego cholesterolu, a zawarta w ich witamina B poprawia koncentrację i pamięć. Takie placuszki to przepis na zdrowie 🙂

Dodaj komentarz