Skip to content

Pulled pork z buchtami

KR-tlo
Print Friendly, PDF & Email

Pulled pork – amerykańska propozycja przygotowania wieprzowiny, która podbija nasz kraj od jakiegoś już czasu; nazywana wyczesaną wieprzowiną, albo rwaną czy szarpaną. Cały swój sukces pulled pork zawdzięcza bardzo długiemu pieczeniu. Tak długiemu, że w ostatecznym efekcie mięso rozpada się pod naporem widelca i daje się nim dosłownie czesać na pojedyncze włókna. Niska temperatura i kilka godzin w piecu zwraca się nam aromatycznym, niezwykle miękkim kawałkiem karkówki czy łopatki.

Pulled pork jest rewelacyjnym mięsem do wypełniania kanapek, ale pasuje także do ryżu czy kluseczków. Ja postanowiłam je podać z buchtami ugotowanymi na parze. Mój mąż pulled pork zjadł na talerzu, dzieci za to zjadły mięso w formie kanapkowej. Myślę, że właśnie do takich bułeczek to danie pasuje idealnie!

pulled pork

Pulled pork z buchtami

Pulled pork:

  • 1 kg łopatki lub karkówki wieprzowej
  • 2 nieduże cebule
  • 1 szklanka rosołu
  • 100 ml czerwonego wina
  • 1  łyżeczka kuminu
  • płaska łyżka czosnku granulowanego
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka pieprzu
  • 2 łyżeczki słodkiej mielonej papryki
  • łyżka musztardy stołowej (w Ameryce często daje się musztardę w proszku, która u nas jest dość trudno dostępna)

Mięso pulled pork zaczynamy od zamarynowania. W miseczce łączymy wszystkie przyprawy wraz z musztardą. Dokładnie nacieramy umyte i osuszone mięso. Zostawiamy na kilka godzin w lodówce.

Następnie dno naczynia do zapiekania wykładamy obraną cebulą przeciętą na połówki. Wlewamy rosół oraz wino i na cebuli układamy pulled pork. Przykrywamy naczynie i wstawiamy do piekarnika na 8 godzin do temperatury 100 stopni.

Po wyjęciu z piekarnika pulled pork czeszemy za pomocą dwóch widelców.

Buchty (około 20 sztuk):

  • 0.7 kg mąki pszennej 450
  • 3/4 kostki świeżych drożdży
  • 2 łyżki cukru
  • 1,5 szklanki mleka
  • 3 jaja
  • szczypta soli

Mleko podgrzać w małym garnuszku, powinno być ciepłe, ale nie gorące. Do miski rozkruszyć drożdże, wsypać cukier i rozetrzeć łyżką. Dolać mleko. Poczekać aż drożdże napęcznieją (jeżeli nie napęcznieją po kilku minutach – max.10 należy zrobić jeszcze jeden rozczyn z innych drożdży). Do rozczynu wbić jaja, dosypać mąkę i szczyptę soli. Wyrobić. Pozostawić do wyrośnięcia pod ściereczką, na około pół godziny w ciepłym miejscu.

Z wyrośniętego ciasta odrywać kawałki, każdy przerobić palcami i formować w kulki. Ciasto nie powinno się jakoś bardzo kleić do samych rąk. Można użyć mąki, ale tylko odrobinę. Bułeczki układać na stolnicy. Pozwolić im trochę wyrosnąć.

Do szerokiego garnka wlać wodę, napełnić go do połowy. Na garnku zamocować gazę złożoną kilka razy, można także użyć pieluchę tetrową lub lnianą ściereczkę. Zagotować wodę, zmniejszyć moc palnika, tak by woda nie wrzała bardzo mocno. Układać bułeczki luźno, na jeden rzut wkładać 5-6 sztuk. Garnek przykryć wypukłą pokrywką dopasowaną do garnka, lub innym garnkiem o tej samej średnicy. Buchty parować 8-10 minut.

Pulled pork z buchtami – propozycja podania:

Pulled pork podajemy z buchtami w towarzystwie zielonego ogórka, sałaty i ulubionych nasion – razem w kanapce, bądź osobno.

Z wytopionego podczas pieczenia wywaru można przygotować ciemny sos.

 

Smacznego!

Spodobał Ci się ten przepis? Zobacz koniecznie karkówkę z nudlami, czyli parowane bułeczki nad mięsem. 

 

piulled pork

pulled pork

pulled pork

 

 

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *