SKŁADNIKI
Brownie:
- 200 g masła
- 300 g czekolady mlecznej
- 150 g mąki pszennej
- 100 g cukru
- 3 jajka
- szczypta soli
Sernik z białą czekoladą:
- 1 kg białego sera w wiaderku*
- 200 g sera mascarpone
- 500 ml śmietany kremówki 36%
- 300 g białej czekolady
- 2-3 łyżki cukru pudru
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 6 łyżeczek żelatyny
- 2 galaretki malinowe lub truskawkowe
- 500 g malin
PRZYGOTOWANIE
Brownie
- Połamaną czekoladę rozpuść razem z masłem w kąpieli wodnej. Pamiętaj, aby mieszać ją od czasu do czasu. Następnie odstaw do przestudzenia.
- Jajka ubij z cukrem oraz solą, aż powstanie piana. Kolejno do masy dodaj roztopioną i wystudzoną czekoladę i połącz ją za pomocą miksera z jajkami. Na sam koniec wsyp mąkę i zmiksuj całość ponownie.
- Blachę o wymiarach 25 x 35 cm pokryj papierem do pieczenia i wylej masę. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 160°C i piecz przez 35-40 minut, aż ciasto urośnie. Odstaw do całkowitego wystudzenia.
Sernik z białą czekoladą
(Pamiętaj, aby składniki miały temperaturę pokojową. Szczególnie ważne jest, aby ser, mascarpone i kremówka nie były zimne; inaczej w serniku powstaną grudki).
- Ser biały, mascarpone oraz śmietanę kremówkę zmiksuj za pomocą blendera lub połącz trzepaczką. Białą czekoladę rozpuść w kąpieli wodnej lub mikrofali, ostudź i dodaj do masy serowej wraz z ekstraktem z wanilii oraz cukrem pudrem. Dokładnie wymieszaj.
- Żelatynę zalej 50 ml zimnej wody i odstaw do napęcznienia. Kolejno wlej 50 ml wrzątku i dokładnie nią w nim rozprowadź. Dodaj do masy serowej i dokładnie wymieszaj.
- Gotową masę wylej na wystudzony spód brownie. Sernik wstaw do lodówki do częściowego stężenia.
Galaretka z malinami
- Dwie galaretki (na 500 ml wody każda) rozpuść we wrzątku (wody wlej mniej, ok. 700 ml) i odstaw do wystudzenia.
- Na lekko już stężałym serniku ułóż maliny i zalej cienką warstwą galaretki. Następnie odstaw do stężenia (dzięki temu maliny nie będą pływać po całej galaretce).
- Gdy częściowo się zsiądzie, wlej resztę galaretki, a sernik wstaw do lodówki na minimum 12 godzin. Przed podaniem krój nożem zanurzonym we wrzątku.
UWAGI
*Do serników na zimno zalecam wykorzystanie sera w wiaderku ze względu na jego gładką strukturę. Ważne jest jednak, aby był to w 100% zmielony twaróg, a nie mieszanka śmietanki z mlekiem w proszku i kilkunastoma innymi składnikami!
10 komentarzy
cudo, poproszę o kawałek!
Ależ proszę bardzo! 😉
Witam. Sięgnęłam po ten przepis szukając połączenia browni z sernikiem na zimno. Ale tyle co w życiu upiekłam browni nie spotkałam się by dawać do browni czekoladę mleczną.. Zawsze daję gorzką albo conajmniej deserową..
Cześć Małgorzato! Właśnie po to są blogi, żeby odkrywać nowe przepisy. 🙂 A tak już całkiem serio, to sam również najczęściej używam gorzkiej czekolady (70-90% kakao), ale w tym przepisie postanowiłem spróbować inaczej i moim zdaniem mleczna sprawdziła się znakomicie. Nic nie stoi jednak na przeszkodzie, żeby upiec je w wersji klasycznej. Uważam, że kuchnia to miejsce do eksperymentowania, a nie trzymania się sztywnych zasad. Choćby dzięki temu narodziło się blondie – brownie z białą czekoladą i wiele innych receptur.
Witam ponownie. Masz rację Łukaszu w kwesti, iż kuchnia jest miejscem do eksperymentowania, ale.. po cóż eksperymentować z czymś co jest już idealne 😂. Klasyczne browni jest najlepsze.. może ewentualnie z malinami albo z dużą ilością orzechów.. 😁😂😍Co nie zmienia postaci rzeczy, iż Twój przepis (lekko zmodyfikowany w kwesti czekolady😉) wypróbuję ma Wielkanoc. I już się nie mogę doczekać.
Ja jestem innego zdania, bo bez eksperymentów nie byłoby tego bloga. 😉 Moi domownicy na przykład nie lubią klasycznego brownie (nie mogę pojąć dlaczego) i ta wersja z mleczną czekoladą znacznie bardziej im pasowała, więc to już kwestia gustu. 😉 Sam zaś wychodzę z założenia, że ja tylko podrzucam pomysł, a każdy dostosowuje przepisy pod siebie.
PS. Mam nadzieję, że ciacho uda się Tobie znakomicie, tylko nie rozumiem, czemu chcesz czekać z nim aż do Wielkanocy? 😅
Bedę miała gości w niedzielę i już wiem co podam na podwieczorek.
Czekam na obiecany sernik agarowy. Madalena
Będzie już niebawem! 😉
Sernik z galaretką chodzi za nami od jakiegoś czasu a tutaj jeszcze czekoladowy spód idealnie dopełnia całość 😀 My akurat mamy sernik pieczony z krówkami 😀
Bo to sernik ze wszystkim, co najlepsze! 😀 No może oprócz krówek, ale wtedy to już byłaby prawdziwa rozpusta. 😛 Lecę zobaczyć Wasz 😉