Idealna jajko sadzone na talerzu
Obiad Porady kulinarne i ciekawostki

Jak zrobić jajko sadzone?

Kuchnia : Polska | Czas przygotowania : minuta | Czas gotowania/pieczenia : 4 minuty | Porcje : 1 sztuka

Jak zrobić jajko sadzone? Pewnie większość z Was myśli, że jest to banalnie proste – no i prawda – jest banalnie proste, ale nie każdy przygotowuje je w prawidłowy sposób, przez co jajko traci na walorach smakowych, bądź odżywczych.

Jajka sadzone to szybki pomysł na obiad, śniadanie lub kolację. Mi najbardziej kojarzy się jednak z pomysłem na letni obiad w towarzystwie młodych ziemniaków z koperkiem i szklanką maślanki bądź zsiadłego mleka.

Tak więc, jak zrobić idealne jajko sadzone? Przepis jest prosty i każdemu się uda, jeśli będzie się trzymać wskazówek poniżej :) Zapraszam do lektury!

Jajka sadzone – składniki, które potrzebujesz:

  • jajka
  • olej rzepakowy/ oliwa z oliwek /masło zwykłe lub klarowane
  • sól
  • opcjonalnie świeży koperek

 

Jakie powinno być idealne jajko sadzone?

Idealnie usmażone jajko sadzone powinno mieć ścięte białko, lecz wciąż płynne żółtko, chociaż są i tacy, którzy wolą zajadać się jednak jajkiem sadzonym z mocno ściętym żółtkiem.

Poza tym żółtko nie powinno mieć żadnych przebarwień, a białko nie powinno być przypalone.

Jak zrobić jajko sadzone prawidłowo? Krok po kroku:

  1. Umyć jajka w letniej wodzie.
  2. Na patelni rozgrzać niewielką ilość tłuszczu.
  3. Ostrożnie rozbić skorupkę jajka, tak by nie uszkodzić błonki otaczającej żółtko. Wbić jajko na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Jajko nie powinno zacząć mocno skwierczeć, a jeśli tak się dzieje i dodatkowo zaczęły się pojawiać pęcherzyki na białku, to oznacza, że moc palnika jest zbyt wysoka i należy zmniejszyć płomień.
  4. Po około 2 minutach smażenia, przykryć jajka pokrywką i smażyć na niewielkim ogniu do czasu aż białko się zetnie, a żółtko wciąż pozostanie płynne. Chyba, że jednak wolicie wersję ze ściętym żółtkiem, wtedy oczywiście czas smażenia należy odpowiednio wydłużyć.
  5. Jajka sadzone posolić dopiero po zakończeniu smażenia, najlepiej po przełożeniu ich już na talerz – dzięki temu uniknie się brzydkich przebarwień na żółtku. Dodatkowo można oprószyć je posiekanym, świeżym koperkiem.

jak zrobić idealne jajko sadzone

Jak zrobić jajko sadzone? Cenne informacje i wskazówki:

  • Ile kalorii ma jajko sadzone? Jedno jajko sadzone średnio waży 52g i zawiera 127 kalorii.  Na 100g jajka sadzonego przypada 245 kcal. Żeby spalić kalorie zawarte w jednym jajku sadzonym trzeba jeździć na rowerze przez około 13 minut.
  • Na czym smażyć jajka sadzone? Najlepiej na dobrej teflonowej lub ceramicznej patelni, ponieważ ważne jest, by powłoka była nieprzywierająca, co ułatwi smażenia, a także pozwoli zredukować ilość tłuszczu potrzebną do smażenia.
  • Jakiego użyć tłuszczu do smażenia jajek sadzonych? Można użyć oleju rzepakowego, oliwy lub masła – zwykłego lub klarowanego. Należy jednak pamiętać, że w zależności od użytego tłuszczu jajka będą miały nieco inny smak, a także czas ich smażenia będzie różny. Np. na oliwie z oliwek jest mniejsze ryzyko, że przypalimy białko, zaś na maśle białko zarumieni się najszybciej, więc jeśli nie chcemy by było zarumienione, to podczas smażenia na maśle musimy być bardziej czujni.
  • Jak długo sadzimy jajko? To zależy od intensywności płomienia, użytego tłuszczu do smażenia itd. Jednak można przyjąć, że jajko sadzimy ok. 4 minuty – 2 minuty bez przykrycia + 2 minuty pod przykryciem.
  • Jajko sadzimy na otwartej patelni czy pod przykryciem? Ja osobiście smażę jajka dwuetapowo, czyli najpierw bez przykrycia, a potem pod przykryciem. Przechodząc do fazy pod przykryciem należy nieco zmniejszyć płomień palnika, gdyż gorące powietrze będzie kumulowało się pod pokrywą. Smażenie pod przykrywką powoduje, że wysoka temperatura działa również z góry, przez co białko szybciej się ścina, a jednocześnie nie przypala od spodu. Jednak podczas smażenia pod przykryciem należy podglądać jajko co jakiś czas, by nie doprowadzić do zbytniego przedłużenia się smażenia, gdyż spowoduje to ścięcie się cieniutkiej warstwy białka, jaka od góry wyścieła żółtko (czyli prosto mówiąć – przezroczyste dotąd białko zmieni kolor na biały przykrywając żółtko), a tego powinniśmy unikać, jeśli chcemy uzyskać idealne wizualnie jajko sadzone.

 

Jajka sadzone można podawać na wiele sposobów, np. jako dodatek do innych dań (zobacz: Sałatka z kaszą kuskus i jajkiem sadzonym) lub tradycyjnie z ziemniaczkami i koperkiem, co jest moim jednym z ulubionych obiadów w sezonie na młode ziemniaczki.

A Wy? :) Lubicie jajko sadzone? Z jakimi dodatkami najczęściej je serwujecie?

4.9 / 5 ( 19 głosów )

2 thoughts on “Jak zrobić jajko sadzone?”

  1. przed przykryciem nalej di niego troche wody i wowczas jest idealne jajko sadzone,ono sie podsmazy na parze tylko wystarczy 1 minutke,sprobuj.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.

The maximum upload file size: 50 MB. You can upload: image. Links to YouTube, Facebook, Twitter and other services inserted in the comment text will be automatically embedded. Drop file here