TZATZIKI

Grecję uwielbiam nie tylko za jej piękno, cudowne budynki, inspirujące miejsca ale też za pyszne i wyjątkowe potrawy!
Jedną z moich ulubionych jest TZATZIKI (grecki dip podawany najczęściej jako dodatek do mięs lub pieczywa).
Chociaż nigdy nie jadłam tradycyjnego tzatziki w samym sercu Grecji, staram się go przygotować najlepiej jak tylko potrafię i gwarantuję, że smak jest cudowny!
Zatem, podzielę się przepisem na to cudo, smacznego!
xo

SKŁADNIKI:
  • jogurt typu GRECKIEGO
  • 1 duży ogórek zielony
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 2 małe ząbki czosnku
  • sól, pieprz, przyprawa tzatziki
  • szczypta świeżego koperku

PRZYGOTOWANIE:
Ogórka ścieram na tarce na średnich oczkach, zasypuję solą, pieprzem i przyprawą, odstawiam na ok 20 minut do lodówki.
Po tym czasie dodaję czosnek, jogurt, oliwę i koperek.
Jeśli przeszkadza wam nadmiar soku z ogórków, można go odlać (ja natomiast go zostawiam bo to w nim znajduję się najwięcej smaku i zabieg jest celowy).
Tzatziki podaję ze świeżym pieczywem, najlepiej upieczonym własnoręcznie :)




Komentarze

Popularne posty