Chlebki flatbread na jogurcie

Chlebki flatbread to rodzaj pieczywa, którego główne składniki to mąka, sól i woda (lub mleko, czy jogurt). Ich cechą charakterystyczną jest również to, że są cienko rozwałkowane przed pieczeniem. Do flatbread’ów zaliczamy między innymi chlebki naan, pity, pizzy czy nasz rodzinny podpłomyk. Przepis na te chlebki znalazłam u Jamiego Olivera. Zainteresowały mnie właśnie ze względu na dodatek jogurtu. Wzbogaciłam je tylko o świeżą natkę pietruszki i wyszły fenomenalne. Pamiętajcie jednak, że podstawą tych chlebków jest dobrej jakości patelnia na której nic się nie przypala i nie przywiera. Jeśli takiej szukacie to odsyłam Was do recenzji patelni Woll, która jest niezawodna i sprawdza się w każdej sytuacji 😉

Flatbread podłam z sosem tzatzyki i greckimi kofatmi (przepis wkrótce 😉 ) 

Chlebki flatbread na jogurcie

Chlebki flatbread na jogurcie

Składniki:

  • 1 szklanka jogurtu greckiego (lub innego gęstego)
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • pęczek drobno posiekanej natki pietruszki
  • sól

Dodatkowo:

  • mąka do posypania ciasta przy wałkowaniu 

Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy jogurt, proszek do pieczenia, natkę i sól. Zagniatamy gładkie, elastyczne i lekko klejące się ciasto. Miskę przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 40 minut.

Po tym czasie ciasto dzielimy na 8 kawałków. Każdy z nich posypujemy mąką i wałkujemy na okrągłe i cienkie placki (około 2-3 mm).

Rozgrzewamy suchą patelnię. Na gorącą wkładamy pojedynczo chlebki. Smażymy z obu stron do ładnego zarumienienia, około 2-3 minut z każdej strony. Po każdym chlebku przecieramy patelnię sucho ściereczką żeby pozbyć się przypalonej mąki.

Chlebki flatbread podajemy wraz z dipami np. tzatziki czy czosnkowym. Świetnie pasują do grillowanych i smażonych mięs.

Smacznego 😉

Chlebki flatbread na jogurcie

Chlebki flatbread na jogurcie

5 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.