2018/06/25

Kaszotto z kurkami i cukinią

Nadszedł czas kurek, moich ulubionych! Delikatne w smaku, inspirują do przygotowania przepysznych dań. Pierwsze kurki w tym sezonie wykorzystałam do dania z kaszy bulgur z cukinią. To było bardzo udane połączenie! Powstało warzywne kaszotto, które posypałam startym włoskim serem.





Kaszotto z kurkami i cukinią / 1 porcja

Składniki:
  • 1 woreczek kaszy bulgur
  • 100 g kurek
  • 1/2 średniej cukinii
  • 2 łyżeczki posiekanej natki z pietruszki
  • 1 łyżka suszonego oregano
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz do smaku

Przygotowanie:
  • Kaszę gotujemy zgodnie z opisem na opakowaniu.
  • Kurki dokładnie myjemy,
  • Osuszamy.
  • Czosnek obieramy i kroimy na plasterki.
  • Cukinię kroimy w dużą kostkę.
  • Na patelnię wylewamy oliwę z oliwek.
  • Dodajemy czosnek.
  • Gdy zacznie ładnie pachnieć dodajemy cukinię oraz kurki.
  • Podsmażamy na małym ogniu, aż cukinia będzie miękka.
  • Pod koniec dodajemy suszone oregano, doprawiamy do smaku.
  • Ugotowaną kaszę przekładamy na patelnię z kurkami i cukinią.
  • Dodajemy posiekaną natkę z pietruszki i mieszamy.
  • Podajemy posypane startym parmezanem.



1 komentarz: