niedziela, 24 czerwca 2018

Drożdżowe ciasto z morelami


Na swoim blogu mam już przepis na DROŻDŻÓWKI Z MORELAMI ( i serem ), teraz czas na podzielną blachę drożdżowego ciasta z tymi pysznymi owocami. Puszyste, maślane ciasto, soczyste morele i słodziutka, waniliowa kruszonka... Co tu więcej pisać - to po prostu klasyka :). Bardzo polecam :).

PS. Nie wiem jak dla Was, ale dla mnie nie ma chyba przyjemniejszego aromatu, jak ten wydobywający się z piekarnika gdy piecze się w nim drożdżowe...



Składniki:
  • 600 g mąki pszennej, najlepiej typ 650
  • 150 g masła
  • 120 g cukru
  • opakowanie cukru wanilinowego ( 16 g )
  • 30 g drożdży
  • 300 ml mleka, letniego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka
  • skórka otarta z 1 cytryny, wyszorowanej i sparzonej
  • 650 g moreli
Kruszonka:
  • 110 g mąki pszennej
  • 55 g masła
  • 55 g cukru
  • pół opakowania cukru wanilinowego ( 8 g )
Wykonanie:

Zrobić rozczyn z drożdży; w tym celu pokruszone w miseczce drożdże rozetrzeć z 1 łyżeczką cukru. Gdy staną się płynne, dodać 1 łyżkę mąki i dokładnie wymieszać, aby nie było grudek. Następnie wlać odrobinę letniego mleka i wymieszać. Rozczyn powinien mieć konsystencję gęstej śmietany.
Odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
UWAGA: Składniki na rozczyn odejmujemy z odmierzonych składników na ciasto.

Masło roztopić i przestudzić. Jajka i żółtka lekko razem rozkłócić.

Do miski przesiać mąkę, wymieszać ją z cukrem, cukrem wanilinowym oraz skórką z cytryny. Dodać jajka z żółtkami, mleko oraz wyrośnięty rozczyn i wymieszać wszystko do połączenia. Chwilę wyrabiać. Następnie dodać przestudzone masło i wyrobić gładkie ciasto, które będzie odchodziło od dłoni oraz od ścian naczynia. Podczas wyrabiania starać się wtłoczyć w ciasto jak najwięcej powietrza.
UWAGA: Ciasto będzie rzadkie, wręcz lejące, ale takie ma być, nie należy dosypywać więcej mąki. 

Miskę z ciastem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia, na około 1,5 - 2 godziny.



Podczas gdy ciasto rośnie przygotować owoce oraz kruszonkę.

Morele umyć, osuszyć i przepołowić pozbywając się pestek.

W celu przygotowania kruszonki roztopić masło, następnie wlać je do mąki wymieszanej z cukrem i cukrem wanilinowym. Wymieszać i wyrobić między palcami na kruszonkę.


Wyrośnięte ciasto ponownie krótko wyrobić. Przełożyć je do formy o wymiarach dolnych około 24 x 34 cm, wyłożonej papierem do pieczenia. Ciasto równomiernie rozłożyć w formie. Na wierzchu ułożyć połówki moreli, rozcięciem ku górze, lekko wciskając je w ciasto. Odstawić do ponownego wyrośnięcia na około 20 - 30 minut. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.

Piec w temperaturze 180°C przez około 45 minut, do suchego patyczka. Po upieczeniu ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić do wystudzenia.


Smacznego :)







2 komentarze:

Łączna liczba wyświetleń

 

Opowieści z piekarnika Template by Ipietoon Cute Blog Design

Blogger Templates