poniedziałek, 18 czerwca 2018

Pyszne ciasto ze śliwkami



Przepis ten dostałam od Hani i w moim domu nosi nazwę "Placek Hani ze śliwkami".
Ciasto jest bardzo pyszne i rzekłabym podchodzi pod świąteczne.

Potrzebujemy:


  • biszkopt z 7 jaj według własnej receptury (z dodatkiem 2 łyżek kakao)
  • 40 dag śliwek kalifornijskich
  • 1 masło roślinne
  • 1/2 kostki masła śmietankowego
  • 1 mała Nuttella
  • 100 ml wódki (ja używam rumu)
  • 8 łyżek cukru
  • 5 łyżek wody
  • 2 czekolady gorzkie


Śliwki, wodę i cukier gotujemy na wolnym ogniu około 10 minut.
Odcedzamy (syrop zostawiamy), śliwki kroimy w paseczki i moczymy w alkoholu przez 12 godzin.
Następnie odcedzamy alkohol i łączymy z syropem z gotowanych śliwek.
Oba rodzaje masła ucieramy dodając po łyżce nuttelli oraz 3 łyżki syropu z alkoholem.
Upieczony biszkopt kroimy na dwie części.
Dolną warstwę nasączamy, po nasączeniu wykładamy równomiernie masę,
posypujemy śliwkami i przykrywamy drugim nasączonym biszkoptem.
Po wierzchu polewamy rozpuszczoną czekoladą i dekorujemy według własnego uznania. Smacznego.

3 komentarze:


  1. Super przepis ,ale czy można obejść się bez alkocholu

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej. Jeśli ciasto będzie bez alkoholu, zjedzą je też dzieci.

      Usuń
  2. O mniam, wygląda rewelacyjnie☺

    OdpowiedzUsuń