Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków
Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków to bardzo pyszny i tani pomysł na letni obiad. Potrawa jest prosta do zrobienia, nie wymaga wyszukanych składników, a smaku młodych, lekko słodkich warzyw, nie można równać z niczym innym. Do zapiekanki dodałam kiełbasę, ale bardzo dobrze sprawdzi się również boczek.

Po klasycznej młodej kapuście ze śmietaną, jest to moje ulubione danie z tym warzywem. Przygotowanie wymaga chwili czasu, chociażby ze względu na pokrojenie kapusty (ja wykorzystałam męża, aby ją posiatkował, ale może być również pokrojona nożem na większe kawałki), ale opłaca się poświęcić kilkadziesiąt minut na tak pyszne danie, które może stanowić bardzo treściwy obiad. Zapiekankę serwujemy na ciepło i w zasadzie nie potrzebuje już żadnych innych dodatków. Może ewentualnie szklankę maślanki lub zsiadłego mleka. Nie spotkałam osoby, której zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków by nie smakowała.

Zapraszam do obejrzenia filmiku jak zrobić zapiekankę, możecie również zasubskrybować mój kanał na youtube, gdzie regularnie dodaję różne filmy z przepisami na smaczne potrawy. Zobacz i podziel się swoją opinią!

Składniki:

  • mała główka młodej kapusty
  • spora cebula
  • 0,5 kg kiełbasy (3-4 pętka)
  • 8-10 młodych ziemniaków
  • pół szklanki bulionu
  • pół szklanki passaty pomidorowej
  • suszona pietruszka, pieprz ziołowy, papryka ostra, sól, pieprz
  • kulka mozzarelli

Przygotowanie

Ziemniaki oczyszczamy ze skórki i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Kapustę myjemy, pozbawiamy wierzchnich liści, szatkujemy. Cebulę drobno siekamy, kiełbasę kroimy w kostkę. Na 2-3 łyżkach oleju, podsmażamy cebulę i kiełbasę, następnie dodajemy kapustę. Całość smażymy kilka minut, aż kapusta zmięknie. Bulion i passatę mieszamy ze sobą, sos doprawiamy przyprawami.

Kapustę z kiełbasą przekładamy do naczynia żaroodpornego, na niej układamy ziemniaki w całości (jeśli są trochę większe, przekrajemy na pół). Całość polewamy sosem pomidorowym. Wierzch posypujemy porwaną na małe kawałki mozzarellą.

Zapiekankę pieczemy pod przykryciem w piekarniku nagrzanym do 180 C przez 20-25 minut.

Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków
Zapiekanka z młodej kapusty i ziemniaków

Print Friendly, PDF & Email