» Przepisy » Ciasta i ciastka » Ciasta drożdżowe » Ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką - BEZ wyrabiania

Ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką - BEZ wyrabiania


1 5 5
2018-06-08
Przygotowanie ok. 60 minut + pieczenie ok. 60 minut
łatwe
Porcje: Blacha 23 cm x 33 cm
Kuchnia europejska
Ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką - BEZ wyrabiania

Ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką to ciasto idealne. Możesz być pewna, że Twoi goście będą oczarowani takim deserem. Bo to ciasto drożdżowe najpierw zachwyci oczy, aby za chwilę podbić kubki smakowe. To super pomysł na ciasto na niedzielę lub pyszny deser po rodzinnym obiedzie. Takie drożdżowe będzie też bardzo fajnym słodkim wypiekiem podanym na imprezie w gronie znajomych i przyjaciół.

Dobre, domowe drożdżowe może upiec sama w domu. To wcale nie jest takie trudne. Na pewno uda Ci się to z tym sprawdzonym przepisem na ciasto drożdżowe z gruszkami :)

Przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami jest łatwy. Tego ciasta nie trzeba wyrabiać. Wystarczy wymieszać je łyżką. Lista składników nie jest długa. Pamiętaj tylko o jednej, bardzo ważnej rzeczy. Wszystkie składniki do domowego ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową. Wtedy ciasto drożdżowe pięknie wyrośnie i będzie obłędnie smakować :)

Ciasto drożdżowe świetnie smakuje z dodatkiem owoców. W tym przepisie owocową rolę zagrały nasze polskie, słodkie gruszki. A te z kolei bardzo fajnie smakują z kruszonką. To naprawdę super pyszne domowe ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką.

Wybierz ten sprawdzony przepis na ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką. Wymieszaj je łyżką i przekonaj się sama, że nie takie straszne drożdżowe, jak je malują :)


Składniki na ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką - bez wyrabiania

2 i 1/2 szklanki mąki pszennej (40 dag)
3 gruszki
10 dag masła
3 dag świeżych drożdży
1/2 szklanki cukru
3/4 szklanki mleka
3 żółtka
1 płaska łyżeczka soli

kruszonka:
5 dag mąki pszennej
3 dag cukru
5 dag mocno rozgrzanego, roztopionego masła

Przygotowanie dania ciasto drożdżowe z gruszkami i kruszonką - bez

... wyrabiania

  1. Wszystkie składniki do ciasta drożdżowego powinny mieć temperaturę pokojową.
  2. Drożdże rozetrzyj z łyżką cukru, dodaj 4 łyżki mleka, odstaw w ciepłe miejsce na około 10 minut.
  3. Pozostałe mleko wlej do rondelka, dodaj masło i cukier, postaw na małym ogniu i doprowadź do rozpuszczenia masła i cukru. Odstaw do przestudzenia.
  4. Do miski przesiej mąkę z solą. Dodaj mleko z masłem i cukrem, wyrośnięte drożdże i żółtka. Wymieszaj. Masa powinna być dość gęsta.
  5. Przykryj ściereczką i odstaw na 15 minut.
  6. Ciasto przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Powierzchnię wyrównaj szpatułką lub łyżką. Przykryj ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na 25-30 minut.
  7. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
  8. Kiedy ciasto wyrasta, przygotuj kruszonkę. Masło rozpuść w rondelku. Mąkę wymieszaj z cukrem. Wlej gorące masło i dokładnie wymieszaj.
  9. Gruszki umyj i pokrój w kostkę.
  10. Na wyrośniętym cieście ułóż gruszki. Ciasto posyp kruszonką.
  11. Wstaw do piekarnika i piecz ok. 60 minut, aż kruszonka będzie złocista, a ciasto będzie odstawać od brzegów.
  12. Ostudź i pokrój na porcje.
  13. Podawaj na deser ze szklanką mleka, owocową herbatą czy mleczną kawą.


Ciasto drożdżowe z gruszkami z kruszonką - etap 1

Upieczone ciasto drożdżowe z gruszkami z kruszonką wyjmij z piekarnika i ostudź na kratce. Pokrój na porcje i podawaj na deser :)



Ciasto drożdżowe z gruszkami z kruszonką - etap 1

Pyszne, puszyste i słodkie w sam raz. Takie właśnie jest to obłędnie ciasto drożdżowe z gruszkami z kruszonką :)



Autopromocja marki własnej MniamMniam.pl

Ocena:
Komentarze są zamieszczane zgodnie z zasadami ich publikacji.