fasoello-2

Fasoello

Postanowiłam zrobić, powiedzmy, „konkurencyjną wersję” dobrze zapewne znanych kokosowych kuleczek. Jako bazę wykorzystałam (jak po nazwie można się domyślić)… fasolę. Tak, fasolę. Białą (inny kolor by przecież nie pasował). I uprzedzając wszelkie wątpliwości informuję, że nie czuć smaku fasoli. Serio! Proponuję próbować masę podczas robienia (próbować, nie wyjadać połowy ☺), bo ilość erytrolu jest pod mój smak, a jestem przyzwyczajona do mało słodkich rzeczy, więc można dać go trochę więcej. W końcu ma być smacznie, a i tak moje Fasoello dostarcza prawie 3 razy mniej kalorii niż  „sklepowy oryginał”. I ma jeszcze wiele więcej zalet! Ma znaaacznie krótszy skład, jest bezglutenowe, spokojnie mogą je jeść osoby z alergią na białka mleka krowiego, soję, migdały (może kiedyś zrobię Fasoello z migdałami w środku, ale nie tym razem) czy weganie. Przyjemność robienia, przyjemność jedzenia – zachęcam do próbowania!

 

 

Składniki:

na około 24 kuleczki Fasoello

  • 100 g suchej białej fasoli
  • 3 łyżki erytrolu (30 g)
  • ½ szklanki wiórków kokosowych (45 g)

 

Wykonanie:

  1. Fasolę namoczyć przez około 8-12 godzin. Odcedzić, zalać świeżą wodą i gotować aż będzie miękka (około 1-1,5 godziny). Odpowiednie ugotowanie fasoli jest kluczowe w tym przepisie! Fasolę zostawić do ostudzenia bez odcedzania. Dopiero gdy wystygnie dokładnie odcedzić.
  2. Erytrol zmielić w młynku na puder. Wiórki zmielić do konsystencji mąki (zostawiając 3-4 łyżki wiórków do obtoczenia). Fasolę zmiksować na gładką masę, dodać erytrol i zmielone wiórki. Dokładnie wymieszać. Formować kulki i obtaczać w pozostałych wiórkach.
  3. Polecam jeść po schłodzeniu. Przechowywać w lodówce.

 

 

Porównanie wartości odżywczych dla 1 kuleczki Rafaello i Fasoello:

Produkt Energia [kcal] Białko [g] Tłuszcze [g] Tłuszcze nasycone [g] Węglowodany [g] Cukry [g] Błonnik [g]
Rafaello 63 0,7 4,9 3,0 3,8 3,3 b.d.
Fasoello  23 1,0  1,3  1,0  3,1  0,3 1,1
Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Fasoello
Autor:
Opublikowano:

6 komentarzy

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.