Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Mam dzisiaj przepis dla fanów pesto i makaronów. Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek to świetna kombinacja. Wraz z makaronem tworzą idealne danie na upalne dni 😉 

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Składniki:

  • 10 suszonych śliwek (u mnie firmy Helio)
  • 10 suszonych pomidorów w oleju
  • około 15-20 liści bazylii
  • 1 łyżka płatków migdałów (u mnie firmy Helio)
  • 2 łyżki pestek słonecznika (u mnie firmy Helio)
  • 1 łyżka tartego grana padano (lub innego podobnego)
  • 4 łyżki oleju z suszonych pomidorów
  • około 4-5 łyżek oliwy z oliwek
  • ząbek czosnku
  • sól

Pestki słonecznika i płatki migdałowe możemy podprażyć na suchej patelni, dzięki czemu nabiorą więcej aromatu, ale nie jest to niezbędne.

Pomidory odsączamy z zalewy i wrzucamy do blendera. Dodajemy śliwki, przeciśnięty przez praskę czosnek, bazylię, pestki słonecznika, płatki migdałowe i ser. Wszystko lekko solimy. Dodajemy olej z zalewy z pomidorów suszonych i zaczynamy miksować. Całość rozdrabniamy stopniowo dodając oliwę z oliwek, aż uzyskamy pożądaną gęstość i jednolitą pastę.

Gotowe pesto przekładamy do słoiczka, wierzch zalewamy oliwą z oliwek, zakręcamy i przechowujemy w lodówce kilka dni.

Takie pesto najlepiej smakuje z gorącym, ugotowanym al dente makaronem, posypane dużą ilością sera.

Smacznego 😉

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

Czerwone pesto z suszonych pomidorów i śliwek

4 komentarzy

Dodaj komentarz

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.