Naleśniki na piwie z grillowaną cukinią i mozzarellą

Nasze wypady na miasto kończą się najczęściej tym, że dania, które zamówimy w okolicznych lokalach, próbujemy odtworzyć później w domu.

Muszę Wam powiedzieć, że naleśniki na wytrawnie zawsze wydawały mi się bardziej kuszące niż te na słodko. Nasze odwiedziny w naleśnikarni nie mogły więc skończyć się inaczej, niż zamówieniem naleśników piwnych z grillowaną cukinią i mozzarellą;) Smakowały świetnie, więc postanowiliśmy zrobić je sobie w domowych warunkach;)

Jeśli i Wy jesteście fanami naleśników, zachęcam do wypróbowania takiej wersji.

Na około 9-10 sztuk:

Naleśniki:

  • 2 szkl. mąki pszennej
  • 2-2 i 1/2 szkl. jasnego piwa
  • 4 jajka
  • 3 łyżki stopionego masła lub oleju
  • sól

Dodatkowo:

  • 3 cukinie
  • ok. 200 g pomidorków koktajlowych
  • 1 op. mozzarelli xxl w zalewie
  • 1-2 ząbki czosnku
  • zioła prowansalskie

Sos beszamelowy:

  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 1 szkl. mleka
  • 1/2 szkl. śmietanki 30%
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Sos pomidorowy:

  • 1 ząbek czosnku
  • 1 puszka pomidorów krojonych
  • 1/4 łyżeczki kurkumy
  • 1/4 łyżeczki oregano
  • sól, pieprz, cukier

 

Składniki na naleśniki umieszczamy w naczyniu i miksujemy aż do otrzymania gładkiej konsystencji. Odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie smażymy cienkie placki na rozgrzanej patelni, z obu stron na złoto.

Umytą cukinię kroimy na grubsze półplasterki. Mieszamy je z 1 łyżką oliwy, ziołami prowansalskimi oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Następnie podsmażamy na patelni grillowej przez kilka minut (cukinia powinna pozostać półtwarda).

Równocześnie przygotowujemy sos pomidorowy. Czosnek drobno siekamy. W rondelku rozgrzewamy niewielką ilość oleju i wrzucamy czosnek, smażymy chwilę cały czas mieszając. Po chwili dodajemy pomidory wraz z zalewą oraz około 1/4 szklanki wody. Smażymy aż do zgęstnienia sosu. Doprawiamy solą, pieprzem, oregano oraz kurkumą i szczyptą cukru.

Mozzarellę osączamy z zalewy, kroimy na półplasterki.

Pomidorki koktajlowe kroimy na pół.

W rondelku o grubym dnie roztapiamy masło. Następnie cały czas mieszając dodajemy mąkę, smażymy razem 2-3 minuty. Cienkim strumieniem wlewamy mleko oraz śmietankę, mieszamy rózgą kuchenną, by pozbyć się grudek. Na koniec sos doprawiamy solą, pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.

Usmażone naleśniki smarujemy niewielką ilością beszamelu (1 łyżką), rozkładamy cukinie, mozzarellę oraz pomidorki koktajlowe. Zwijamy naleśniki.

Naleśniki układamy w naczyniu żaroodpornym. Smarujemy po wierzchu pomidorowym sosem. Wstawiamy na około 15-20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.

Podajemy na ciepło.