Ogórki kanapkowe z curry i kurkumą

Pyszne słodko-kwaśne ogórki, którym ostrości dodaje pasta curry. W zimie na kanapki nie ma nic lepszego niż domowe ogórki kanapkowe (choć ja je mogę jeść na okrągło cały rok:)))






6 kg średnich ogórków gruntowych


Zalewa
6 szklanek octu (250 ml)
6 szklanek cukru
6 szklanek wody
2  płaskie łyżki kurkumy
1 czubata łyżka średnio ostrej pasty curry (zamiast pasty możesz użyć takiej samej ilości curry w proszku)
po 1 ząbku czosnku do każdego słoika
5 płaskich łyżek soli nie jodowanej
1 mała łyżeczka ziaren gorczycy
2 łyżeczki ziela angielskiego
1 łyżeczka ziaren pieprzu




  •    Ogórki namoczyć w lodowatej wodzie,a następnie porządnie wyszorować szczoteczką. Następnie pokroić je wzdłuż na plasterki i ciasno ułożyć w słoikach, do każdego słoika dodać po jednym obranym ząbku czosnku.
  •  Wodę zagotować z octem cukrem i resztą przypraw, aż do całkowitego rozpuszczenia cukru i soli. Gorącą marynatą zalać ogórki, zakręcić szczelnie słoiki. Dno garnka wyłożyć ściereczką, wstawić słoiki, zalać wodą do 2/3 wysokości słoików. Pasteryzować przez 20 minut od chwili zagotowania. Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne