Ciasto z truskawkami na jogurtach

Ciasto z truskawkami na jogurtach. Piękna majowa pogoda, długi weekend, a na straganach moje ukochane truskawki. Dlatego nie mogło zabraknąć kolejnego pysznego wypieku. Dziś zapraszam Was na przepis na pyszne ciasto z truskawkami przygotowane na owocowo-naturalnych jogurtach. Ciasto to upiekłam wczoraj wieczorem. Po wspaniałej rodzinnej wycieczce do ZOO, gdy chłód końcówki dnia pozwalał już na włączenie piekarnika wraz z moją małą pomocnicą wzięłyśmy się za pieczenie. To proste i szybkie ciasto sprawdziło się doskonale. Ciasto jest puszyste i idealnie będzie smakować z waszą weekendową, bądź codzienną kawą lub herbatą. W sezonie zamiast truskawek możecie przygotować je z malinami. Spróbujcie. Tylko pamiętajcie! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.

Składniki: (na tortownicę 24 cm)

  • 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego (lub pół na pół naturalny z greckim)
  • 1/4 szklanki jogurtu owocowego (użyłam brzoskwiniowego)
  • 1/2 szklanki roztopionej margaryny/masła
  • 2 szklanki mąki pszennej tortowej Młyny Stoisław
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 8 g cukru wanilinowego
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 jajka
  • kilka małych truskawek

UWAGA! Składniki muszą mieć temperaturę pokojową!

Przygotowanie:

Do miski przekładamy jogurty, wbijamy całe jajka i dokładnie wszystko mieszamy łyżką, aż do uzyskania w miarę jednolitej masy.

W drugiej misce mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenie, sodą i cukrami.

Następnie do suchych składników przelewamy mokre, wstępnie mieszamy i wlewamy nasz tłuszcz (rozpuszczoną margarynę lub masło). Całość mieszamy łyżką tylko do połączenia składników. Ciasto będzie dość gęste.

Ciasto przekładamy do wysmarowanej tłuszczem i obsypanej mąką (lub kaszą manną) tortownicy. Lekko poruszamy formą, aby ciasto rozlało się na boki. Na wierzch ciasta układamy dowolnie połówki małych truskawek. Owoców nie może być za dużo, aby nie obciążyły ciasta. Mi owoce pomagała układać moja mała kochana pomocnica 🙂

Ciasto wkładamy na środkowy poziom do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Pieczemy około 40-45 minut do tzw. suchego patyczka.

Po wystudzeniu ciasto oprószamy delikatnie cukrem pudrem.

Smacznego

Pyszne ciasto z truskawkami (na owocowo-naturalnych jogurtach) (4)

Odpowiednie produkty do wypieku tej lub innej słodkości możecie nabyć tutaj. Zachęcam do odwiedzin:

Młyny Stoisław logo współpraca

http://www.mlynystoislaw.pl/

 

Print Friendly, PDF & Email

6 comments

  1. Megly says:

    Oj na pewno musiało być bardzo pyszne 🙂 Truskawki to ja teraz mogę jeść ze wszystkim. Poproszę o kawałek ciasta 🙂 Pozdrowionka serdeczne 🙂

Dodaj komentarz