spaghetti-z-ciecierzyca-4

Spaghetti z ciecierzycą

Przyznaję bez bicia, że jestem wielką fanką spaghetti. Przed wyjazdem na studia do Warszawy zawsze to ja byłam proszona o zrobienie tego włoskiego klasyka. Wtedy było to spaghetti bolognese w tradycyjnej wersji – z mielonym mięsem, które zostawało z rosołu. Parę lat temu zrezygnowałam z jedzenia mięsa, ale bynajmniej nie zrezygnowałam ze spaghetti i tak zamiast mięsnego spaghetti robię wegetariańskie spaghetti z tofu, z soczewicą czy – jak w tym przepisie – spaghetti z ciecierzycą. A to jeszcze nie koniec moich pomysłów na spaghetti w wegetariańskiej odsłonie ?. To tak a propos częstego „Nie jesz mięsa? To CO ty jesz?!”…

Robiąc to spaghetti poszłam nawet o krok dalej i zrobiłam je totalnie roślinne z moim ulubionym parmezanem z nerkowców. Wegańskie spaghetti bolognese – żaden problem! Tym razem w roli mięsa występuje ciecierzyca zwana też cieciorką albo grochem włoskim (ano, jak groch włoski to do spaghetti pasuje jak ulał!). Pycha!

 

 

Składniki:

  • makaron spaghetti pełnoziarnisty
  • ciecierzyca ugotowana / z puszki
  • cebula
  • papryka
  • pomidory świeże / z puszki
  • koncentrat pomidorowy
  • sól
  • pieprz
  • olej rzepakowy
  • zioła suszone / świeże (u mnie suszone zioła prowansalskie i suszona bazylia oraz świeża bazylia ?)
  • wegański parmezan / żółty ser do posypania

 

Wykonanie:

  1. Cebulę obrać i pokroić w kostkę. Paprykę umyć i pokroić w kostkę.
  2. Na patelni rozgrzać trochę oleju, wrzucić cebulę i delikatnie podsmażyć. Dorzucić paprykę, dolać trochę wody i dusić przez około 3 minuty pod przykryciem. Po dorzuceniu papryki na patelnię nastawić wodę na makaron.
  3. W międzyczasie pomidory sparzyć, obrać i pokroić, dorzucić na patelnię. Makaron wrzucić na gotującą się lekko osoloną wodę. W czasie jak duszą się warzywa, makaron się ugotuje.
  4. Ciecierzycę rozgnieść np. widelcem na desce do krojenia albo przy pomocy tłuczka do ziemniaków. Dorzucić do warzyw, doprawić koncentratem, odrobiną soli, pieprzu i ziołami.
  5. Na talerze wykładać makaron, na to sos, posypać zwykłym albo wegańskim parmezanem albo startym żółtym serem i ewentualnie dodatkową porcją ziół. Smacznego!

 

Oceń przepis
recipe image
Przepis:
Spaghetti z ciecierzycą
Autor:
Opublikowano:
Średnia ocena:
31star1star1stargraygray Based on 5 Review(s)

Skomentuj

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Witryna wykorzystuje Akismet, aby ograniczyć spam. Dowiedz się więcej jak przetwarzane są dane komentarzy.