GRILLOWE ZERO WASTE

Kasza z wczorajszego obiadu, zakupiona w nadmiarze szynka Serrano, rzodkiewki wraz z ogonkami i zielonymi kawałkami (listki wykorzystałam do pesto), pozostały kawałek sera halloumi, który stanowił samodzielną przekąskę dla wegetarian, zawsze obecne w mojej kuchni: olej, sól, kolorowy pieprz i curry, a do tego listki oregano prosto z ogródka i  rosnące tuż koło piknikowego stołu kwiaty akacji. Tymi składnikami wypełniłam czerwone cebule, których środki wykorzystałam do zupy i sałatki kolejnego dnia.

Tak przygotowaną sałatkę wrzuciłam na ruszt i otrzymałam niesamowicie smaczne danie, zgodne z filozofią zero waste, obok którego nie można przejść obojętnie. Do jego skomponowania zainspirowały mnie rewelacyjne warsztaty kulinarne, w których miałam niedawno przyjemność brać udział na zaproszenie TESCO. Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z relacją z tego wydarzenia (KILK, KLIK), a także szczerze zachęcam do wdrażania zarówno w swojej kuchni, jak i przy grillowym stole zasad filozofii zero waste, przygotowując smakowite, niezapomniane spotkania w gronie przyjaciół.

Bezglutenowa Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
 190,8 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

  • ok. 80 g czerwonej cebuli (należy przygotować 5 dużych sztuk)
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej
  • 4 rzodkiewki
  • 80 g sera halloumi
  • 80 g szynki Serrano
  • 1 garść kwiatów akacji
  • 3 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 płaska łyżeczka curry
  • 1 łyżka listków oregano
  • sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy

Czas przygotowywania 15 min. Wymaga gotowania 15 min. Wymaga grillowania 15-20 min. Nie wymaga smażeniaNie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli nie pozostała nam z wczorajszego obiadu).
  2. Cebule obieramy, odkrawamy końcówki, a następnie odcinamy wierzch (mniej więcej 1/3 cebuli). Przy pomocy łyżki wyjmujemy środki. Z pozostałych środków przygotowujemy 5 kawałków (każdy z pojedynczej warstwy cebuli), którymi wypełniamy dno wydrążonych cebul.
  3. Rzodkiewki wraz z końcówkami oraz ser halloumi kroimy w niewielka kosteczkę, a plasterki szynki Serrano, na cienkie paseczki.
  4. Kaszę gryczaną łączymy z rzodkiewkami, serem, szynką i olejem oraz posiekane drobno listki oregano. Całość doprawiamy curry, pieprzem i solą. Tak przygotowaną sałatką wypełniamy wydrążone cebule, które układamy na aluminiowej i wrzucamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy przez około 15-20 min aż cebule ładnie się zarumienią, po czym wykładamy na talerze i posypujemy kwiatami akacji.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do sałatki możemy wykorzystać inną ulubioną kaszę, a szynkę Serrano zastąpić na przykład wędzonym, surowym boczkiem.
  • Jeśli nie macie pod ręką kwiatów akacji możecie je po prostu pominąć, a wierzch udekorować świeżymi listkami oregano.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.
GRILLOWE ZERO WASTE. Grillowana sałatka w czerwonej cebuli z kaszą gryczaną, rzodkiewkami, szynką Serrano i halloumi.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g190,8 kcal10 g 13,2 g9,7 g1,6 g
Cała sałatka (5 porcji)475 g906,4 kcal47,3 g62,8 g46,2 g7,8 g
ALERGENY: mleko i pochodne

Brak komentarzy do "GRILLOWE ZERO WASTE"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny