Kasza z wczorajszego obiadu, zakupiona w nadmiarze szynka Serrano, rzodkiewki wraz z ogonkami i zielonymi kawałkami (listki wykorzystałam do pesto), pozostały kawałek sera halloumi, który stanowił samodzielną przekąskę dla wegetarian, zawsze obecne w mojej kuchni: olej, sól, kolorowy pieprz i curry, a do tego listki oregano prosto z ogródka i rosnące tuż koło piknikowego stołu kwiaty akacji. Tymi składnikami wypełniłam czerwone cebule, których środki wykorzystałam do zupy i sałatki kolejnego dnia.
Tak przygotowaną sałatkę wrzuciłam na ruszt i otrzymałam niesamowicie smaczne danie, zgodne z filozofią zero waste, obok którego nie można przejść obojętnie. Do jego skomponowania zainspirowały mnie rewelacyjne warsztaty kulinarne, w których miałam niedawno przyjemność brać udział na zaproszenie TESCO. Serdecznie zapraszam Was do zapoznania się z relacją z tego wydarzenia (KILK, KLIK), a także szczerze zachęcam do wdrażania zarówno w swojej kuchni, jak i przy grillowym stole zasad filozofii zero waste, przygotowując smakowite, niezapomniane spotkania w gronie przyjaciół.
WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
190,8 kcal/100 g
SKŁADNIKI:
- ok. 80 g czerwonej cebuli (należy przygotować 5 dużych sztuk)
- 1 szklanka ugotowanej kaszy gryczanej białej niepalonej
- 4 rzodkiewki
- 80 g sera halloumi
- 80 g szynki Serrano
- 1 garść kwiatów akacji
- 3 łyżki oleju rzepakowego
- 1 płaska łyżeczka curry
- 1 łyżka listków oregano
- sól himalajska, świeżo mielony pieprz kolorowy
15 min. 15 min. 15-20 min. 2 porcje
PRZYGOTOWANIE:
- Kaszę gryczaną gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (jeśli nie pozostała nam z wczorajszego obiadu).
- Cebule obieramy, odkrawamy końcówki, a następnie odcinamy wierzch (mniej więcej 1/3 cebuli). Przy pomocy łyżki wyjmujemy środki. Z pozostałych środków przygotowujemy 5 kawałków (każdy z pojedynczej warstwy cebuli), którymi wypełniamy dno wydrążonych cebul.
- Rzodkiewki wraz z końcówkami oraz ser halloumi kroimy w niewielka kosteczkę, a plasterki szynki Serrano, na cienkie paseczki.
- Kaszę gryczaną łączymy z rzodkiewkami, serem, szynką i olejem oraz posiekane drobno listki oregano. Całość doprawiamy curry, pieprzem i solą. Tak przygotowaną sałatką wypełniamy wydrążone cebule, które układamy na aluminiowej i wrzucamy na rozgrzany ruszt. Grillujemy przez około 15-20 min aż cebule ładnie się zarumienią, po czym wykładamy na talerze i posypujemy kwiatami akacji.
DODATKOWE UWAGI:
- Do sałatki możemy wykorzystać inną ulubioną kaszę, a szynkę Serrano zastąpić na przykład wędzonym, surowym boczkiem.
- Jeśli nie macie pod ręką kwiatów akacji możecie je po prostu pominąć, a wierzch udekorować świeżymi listkami oregano.
Tabela wartości odżywczych
Waga | Energia | Białko | Tłuszcz | Węglowodany | Błonnik | |
---|---|---|---|---|---|---|
W 100 g sałatki | 100 g | 190,8 kcal | 10 g | 13,2 g | 9,7 g | 1,6 g |
Cała sałatka (5 porcji) | 475 g | 906,4 kcal | 47,3 g | 62,8 g | 46,2 g | 7,8 g |
Brak komentarzy do "GRILLOWE ZERO WASTE"