SAŁATKOWE BEEF JERKY

Jerky to ciesząca się coraz większą popularnością, wysokobiałkowa przekąska powstająca z mięsa, które w procesie suszenia pozbawione zostaje wody. Tak przygotowana wołowina jest niskokaloryczna, ma bardzo małą zawartość tłuszczu i dzięki ogromnej zawartości mięsa jest niesamowicie aromatyczna. Produkt ten bardzo mnie zaintrygował i oczywiście postanowiłam znaleźć mu sałatkowe zastosowanie.

Faktem jest, że kawałki tak przygotowanego mięsa są dosyć twarde, przez co moim zdaniem w wersji “prosto z paczki” najlepiej odnajdują się jako samodzielna przekąska. Niemniej jednak po zmieleni w malakserze otrzymamy fenomenalną posypkę, która rewelacyjnie sprawdzi się jako dodatek do sałatek. Ja przełamałam nią smak słodkich truskawek, groszku cukrowego, delikatnej mozzarelli, a do tego dodałam lekko ostrą w smaku cebulę czerwoną i chrupiące nerkowce. Tak otrzymałam bardzo oryginalne i niesamowicie smaczne danie, które serdecznie polecam wypróbować zarówno fanom beef jerky, jak i osobom, które jeszcze nie miały okazji spróbować tej bardzo ciekawej przekąski.

Bezglutenowa Z owocami Z mięsem

WARTOŚĆ ENERGETYCZNA:
183,2 kcal/100 g

SKŁADNIKI:

SKŁADNIKI NA DRESSING:

  • 3-4 łyżki oleju rzepakowego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka octu winnego białego
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • Kilka listków bazylii
  • 1 łyżeczka listków świeżego oregano
  • sól, świeżo mielony pieprz

Czas przygotowywania 20 min. Wymaga gotowania 4 min. Wymaga smażenia 5 min. Nie wymaga pieczenia Liczba porcji 2 porcje

PRZYGOTOWANIE:

  1. Wszystkie składniki dressingu blendujemy, aż uzyskamy sos o jednolitej konsystencji.
  2. Beef jerky wrzucamy do malaksera i blendujemy na pył.
  3. Nerkowce dzielimy na połówki, a następnie prażymy na suchej patelni.
  4. Groszek cukrowy wrzucamy do wrzątku, dodajemy odrobinę cukru i soli, a następnie gotujemy na średnim ogniu przez 4 minuty. Odcedzamy i pozostawiamy do ostygnięcia.
  5. Od truskawek odcinamy nożem szypułki, a następnie kroimy je na ćwiartki.
  6. Kulki mozzarelli osuszamy i dzielimy na pół.
  7. Cebulę kroimy w piórka.
  8. Na półmisek wykładamy naprzemiennie rukolę, truskawki, groszek cukrowy, cebulę, mozzarellę i nerkowce. Całość polewamy przygotowanym dressingiem, a na koniec dodajemy posypkę z beef jerky.

DODATKOWE UWAGI:

  • Do przygotowania sałatki wykorzystałam Mięsną Przekąskę Beef Jerky marki SOKOŁÓW.
SAŁATKOWE BEEF JERKY. Sałatka z truskawkami, groszkiem cukrowym, czerwoną cebulą, mozzarellą, rukolą i suszoną wołowiną.
SAŁATKOWE BEEF JERKY. Sałatka z truskawkami, groszkiem cukrowym, czerwoną cebulą, mozzarellą, rukolą i suszoną wołowiną.
SAŁATKOWE BEEF JERKY. Sałatka z truskawkami, groszkiem cukrowym, czerwoną cebulą, mozzarellą, rukolą i suszoną wołowiną.
SAŁATKOWE BEEF JERKY. Sałatka z truskawkami, groszkiem cukrowym, czerwoną cebulą, mozzarellą, rukolą i suszoną wołowiną.

Tabela wartości odżywczych

 WagaEnergiaBiałkoTłuszcz
WęglowodanyBłonnik
W 100 g sałatki100 g183,2 kcal7,0 g12,6 g12,0 g1,3 g
Cała sałatka (2 porcje)480 g879,6 kcal33,8 g60,4 g57,8 g6,1 g
ALERGENY*: soja, seler, mleko i pochodne, orzechy
Przekąska wołowa BEEF JERKY – możliwa obecność gorczycy i pochodnych mleka


Summary
recipe image
Recipe Name
SAŁATKOWE BEEF JERKY
Author Name
Published On
Preparation Time
Cook Time
Total Time

Brak komentarzy do "SAŁATKOWE BEEF JERKY"

    Skomentuj

    Twój adres e-mail nie będzie widoczny